Malzemeler :
Unlu karışım için :
- 15 gram (3 silme yemek kaşığı) un
- 90 mililitre (bir çay bardağı) su
Hamuru için:
- 300 gram ( 3 su bardağı) un
- 30 gram (6 silme yemek kaşığı) süt tozu
- 40 gram (yarım çay bardağı) toz şeker (1
silme tatlı kaşığı (5 gr) mayaya eklemek için; kalan 35 gr. Hamur için)
- 5 gram (bir tatlı kaşığı) tuz
- 7 gram ( 2 silme tatlı kaşığı) instant kuru maya
- 100 mililitre (1 çay bardağı) sıcak su
- 30 gram tereyağı
- Üzeri için: Biraz süt, tereyağı ve susam
Yapılışı :
1.
Isıtılan bir pişirme kabına 3 silme
yemek kaşığı (15 gram) un ve bir
çay bardağı (90 mililitre) su koyup düşük ısıda karıştırın. Koyulaşınca ocaktan alın ve bir kaseye
aktarıp üzerini streç film ile sıkıca kapatın. Soğumaya bırakın.
2.
Yarım çay bardağı (40 gram) toz şekerden,
1 silme tatlı kaşığı (5 gram) bölümünü mayaya; kalan 35 gramı da hamura eklemek
için ayırın.
3.
Büyük bir karıştırma kabına 3 su bardağı (300
gram) un, bir tatlı kaşığı (5 gram) tuz, 6 silme yemek kaşığı (30 gram) süt
tozu ve yarım çay bardağından 1 tatlı kaşığı eksik (35 gram) toz şekeri koyup
karıştırın.
4.
Hamurun mayasını hazırlamak için, bir
kaseye 1 çay bardağı (100 mililitre) sıcak su ve ayırdığınız bir silme tatlı kaşığı
(5 gram) toz şekeri koyup, eriyene kadar karıştırın. 2 silme tatlı kaşığı
(7 gram) instant kuru mayayı da karışıma
ilave edin ve tekrar karıştırın. Kasenin üzerini streç film ile kapatıp oda
sıcaklığında 10 dakika bekletin.
5.
10 dakikanın sonunda, kabaran mayayı unlu
karışıma ekleyin ve pişirdiğiniz sosu da ekleyip kabın içindeki hamuru elinizle
iyice yoğurun.
6.
Karıştırma kabından çıkaracağınız hamuru
tezgahın üzerine koyup tekrar yoğurun. Özdeş hale gelen hamura 30 gram tereyağı
ekleyip, 7- 8 dakika daha yoğurmaya devam edin. Daha sonra, hamuru tekrar
büyük karıştırma kabına koyun ve üzerini streç film ile sıkıca kapatın ve bir
bez ile üzerini örtün. Kabarması için oda sıcaklığında 2 saat beklemeye
bırakın.
7.
İyice kabaran hamurunuzu tezgahın üzerine
alın ve üzerine bir tatlı kaşığı kadar un serpip, tamamen formunu alana kadar
tekrar yoğurun.
8.
Hamuru 5 eşit parçaya bölün ve her bir
parçayı elinizde yuvarlayarak top haline
getirin. Hamur toplarını, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisi üzerine
yerleştirin ve üzerini nemli bir bez ile örtüp 1 saat beklemeye bırakın.
9.
Üzerlerine bir miktar süt sürün ve susam
serpin. Önceden 200°C ısıtılmış fırında 12 - 15 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız ekmeklerin üzerine
erimiş tereyağı sürün ve nemli bir bez ile örtüp soğumaya bırakın.
Afiyet olsun.