Hamburger Ekmeği Tarifi


Malzemeler :

Unlu karışım için :

  • 15 gram (3 silme  yemek kaşığı) un
  • 90 mililitre (bir çay bardağı) su

Hamuru için:

  • 300 gram ( 3 su bardağı) un
  • 30 gram (6 silme yemek kaşığı)  süt tozu
  • 40 gram (yarım çay bardağı)  toz şeker (1 silme tatlı kaşığı (5 gr) mayaya eklemek için; kalan 35 gr. Hamur için)
  • 5 gram (bir tatlı kaşığı)  tuz
  • 7 gram ( 2 silme tatlı  kaşığı)  instant kuru maya
  • 100 mililitre (1  çay bardağı) sıcak su
  • 30 gram tereyağı
  • Üzeri için: Biraz süt, tereyağı ve susam

Yapılışı :



1.      Isıtılan bir pişirme kabına 3 silme  yemek kaşığı (15 gram) un ve  bir çay bardağı (90 mililitre) su koyup düşük ısıda karıştırın.  Koyulaşınca ocaktan alın ve bir kaseye aktarıp üzerini streç film ile sıkıca kapatın. Soğumaya bırakın.
2.    Yarım çay bardağı (40 gram) toz şekerden, 1 silme tatlı kaşığı (5 gram) bölümünü mayaya; kalan 35 gramı da hamura eklemek için ayırın.
3.     Büyük bir karıştırma kabına 3 su bardağı (300 gram) un, bir tatlı kaşığı (5 gram)  tuz, 6 silme yemek kaşığı (30 gram) süt tozu ve yarım çay bardağından 1 tatlı kaşığı eksik (35 gram) toz şekeri koyup karıştırın.
4.    Hamurun mayasını hazırlamak için, bir kaseye 1 çay bardağı (100 mililitre) sıcak su ve ayırdığınız bir silme tatlı kaşığı (5 gram) toz şekeri koyup, eriyene kadar karıştırın. 2 silme tatlı  kaşığı (7 gram)  instant kuru mayayı da karışıma ilave edin ve tekrar karıştırın. Kasenin üzerini streç film ile kapatıp oda sıcaklığında 10 dakika bekletin.
5.     10 dakikanın sonunda, kabaran mayayı unlu karışıma ekleyin ve pişirdiğiniz sosu da ekleyip kabın içindeki hamuru elinizle iyice yoğurun.
6.    Karıştırma kabından çıkaracağınız hamuru tezgahın üzerine koyup tekrar yoğurun. Özdeş hale gelen hamura 30 gram tereyağı ekleyip, 7- 8 dakika daha yoğurmaya devam edin. Daha sonra, hamuru tekrar büyük karıştırma kabına koyun ve üzerini streç film ile sıkıca kapatın ve bir bez ile üzerini örtün. Kabarması için oda sıcaklığında 2 saat beklemeye bırakın.
7.     İyice kabaran hamurunuzu tezgahın üzerine alın ve üzerine bir tatlı kaşığı kadar un serpip, tamamen formunu alana kadar tekrar yoğurun.
8.    Hamuru 5 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı elinizde  yuvarlayarak top haline getirin. Hamur toplarını,  pişirme kağıdı serilen fırın tepsisi üzerine yerleştirin ve üzerini nemli bir bez ile örtüp 1 saat beklemeye bırakın.
9.    Üzerlerine bir miktar süt sürün ve susam serpin. Önceden 200°C ısıtılmış fırında 12 - 15 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız ekmeklerin üzerine  erimiş tereyağı sürün ve nemli bir bez ile örtüp  soğumaya bırakın.

Afiyet olsun.