MALZEMELER
(24 cm çapında tart kalıbı)
Hamuru için:
- 2 su bardağı (220 gr) un
- 1 tutam tuz
- 1/2 su bardağı (70 gr) pudra şekeri
- 1 paket vanilya (5 gr)
- 120 gr tereyağ (soğuk - küp küp kesilmiş)
- 2 yumurta sarısı
- 1,5 yemek kaşığı buzlu su
- 400 ml süt kreması
- 80 gram tereyağı
- 1 yemek kaşığı (20 gram) bal
Tercihe bağlı olarak, minik doğranmış çikolata
/ Antep fıstığı tozu / taze çilek gibi malzemeler
YAPILIŞI
TART HAMURUNUN HAZIRLANMASI :
- Karıştırma kabına, 2 su bardağı (220 gr) unu eleyin.
- 1 tutam tuz, 1/2 su bardağı (70 gr) pudra şekeri, 1 paket vanilya, 120 gr tereyağı (soğuk - küp küp kesilmiş) ekleyip karıştırın.
- 2 yumurta sarısı, 1,5 yemek kaşığı buzlu su ekleyin ve mikserin hamur ucu ile karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamuru top şeklinde yoğurup, buzdolabı poşetine koyun ve 30 dakika buzdolabında bekletin.
- Buzdolabından çıkardığınız hamuru, un serpilen tezgah üzerinde, bir merdane yardımıyla açın. Hamurun çapının, kullanacağınız tart kalıbı çapından yaklaşık 7-8 cm daha büyük olmasına dikkat edin.
- Hamuru merdanenin etrafına dolayıp tart kalıbının içine taşıyın. Tabanın ve kenarların tamamen oturması ve tart kalıbının şeklini alması için bir kaşık yardımıyla bastırın. Kenarlardan taşan hamuru temizleyin.
- Bir çatal ucu ile hamurun çeşitli yerlerinde minik delikler açın.
- Önceden 180 derece C ısıtılan fırında (alt+üst rezistans konumunda) 25-30 dakika pişirin (kenarlar açık kahverengine dönene kadar).
- Fırından çıkan tart hamurunu soğumaya bırakın. İyice soğumasından sonra kalıptan çıkarıp bir tabağa yerleştirin.
TARTIN HAZIRLANMASI :
- Bir pişirme kabının 1/4'ünü su ile doldurun. Üzerine ısıya dayanıklı bir kase oturtun (kasenin tabanı suya değmesin).
- Kasenin içine 400 ml süt kreması, 80 gram tereyağı, 1 yemek kaşığı (20 gr) bal ve küçük parçalara bölünmüş 350 gram (% 70 kakao içeren) bitter çikolatayı koyun.
- Orta ateşte, çikolata ve tereyağı eriyip pürüzsüz ve parlak bir karışım haline gelinceye kadar karıştırmaya devam edin.
- Ateşten alın ve karışımı, bir kepçe yardımıyla tamamen soğumuş olan tart hamurunun içine dökün. Buzdolabına kaldırın ve bir gece bekletin.
- Üzerini minik çikolata parçaları / Antep fıstığı /taze çilek gibi malzemeler ile süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.