MALZEMELER
·
2 su
bardağı (200 gr) ceviz içi
·
1,5 çay bardağı (150 gr) eritilmiş tereyağ
·
1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ
·
500 gr baklavalık yufka
ŞERBETİ İÇİN :
·
3 su bardağı (500 gr) toz şeker
·
3 su bardağı (600 ml) su
·
Küçük boy yarım limonun suyu
YAPILIŞI
Şerbetin hazırlanması:
·
Bir pişirme kabına 3 su bardağı (500 gr) toz şeker ve
3 su bardağı (600 ml) su koyun. Orta ateşte karıştırarak şekerin erimesini
sağlayın ve sonra kaynamaya bırakın.
·
Ocaktan almadan önce, küçük boy yarım limonun suyunu
ekleyin ve 2 - 3 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
·
Soğumaya bırakın.
Tatlının hazırlanması:
·
2 su bardağı
(200 gr) ceviz içini rondoda iri parçalar halinde öğütüp bir kaba koyun.
·
Başka bir kapta 1,5 çay bardağı (150 gr)
eritilmiş tereyağ ile 1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağı karıştırın.
·
Büyük boy kare bir borcamı (ya da fırın
tepsisini) yağlayın.
·
500 gr baklavalık hazır yufkanın ilk yaprağını
tezgaha serin ve hazırladığınız yağdan
bir miktarını bir fırça ile üzerine sürün.
·
İkinci yufka yaprağını birincinin üzerine yayın
ve üzerine yine yağ sürün.
·
Üzerine ceviz içi serpin ve yufkaların bir kenarını
2 parmak kadar içe katlayın. İçe katladığınız kenara ince bir oklava koyun ve
hazırlanan yufkayı oklavaya sarın. Yufkayı kenarlardan içe doğru büzün ve
oklavayı yufkaların içinden sıyırıp alın. Hazırlanan yufkayı yağladığınız
borcama yerleştirin. Aynı işlemi diğer yufkalarda da tekrarlayın.
·
Kalan
yağı borcama yerleştirdiğiniz yufkaların üzerine sürün ve önceden 180°C ısıtılmış fırında 40 - 45 dakika (üstleri kızarana
kadar) pişirin.
·
Fırından çıkarılan tatlının ilk sıcaklığının
geçmesi için 5 dakika bekleyin ve hazırlanan şerbeti soğuk olarak üzerine
dökün.
·
Herbir parçayı keskin bir bıçak ile ortadan
ikiye bölün ve şerbetini çekmesi için yaklaşık 1 saat bekleyip servis yapın.
Afiyet olsun.