MALZEMELER
HAMUR MALZEMELERİ
·
6
adet yumurta (sarıları ve akları ayrılacak)
·
2 tepeleme yemek kaşığı (30 gr) toz şeker (yumurta
sarılarına eklemek için)
·
1/2 su bardağından biraz az (60 ml) süt
·
1/2 su bardağından biraz az (60 ml) sıvı yağ
·
1 paket (5 gr) vanilya
·
1/2
su bardağı (45 gr) un
·
1/2
su bardağı (45 gr) mısır nişastası
·
1
tatlı kaşığı limon suyu
·
1
tutam tuz
·
1/2
su bardağı (90 gr) toz şeker (yumurta aklarına eklemek için)
KREMA VE DOLGU
MALZEMELERİ
·
2
adet yumurta sarısı
·
1
su bardağı (135 gr) pudra şekeri
·
2
yemek kaşığı (25 gr) mısır nişastası
·
2
yemek kaşığı (25 gr) un
·
1
paket (5 gr) toz vanilya
·
1/2
kg (500 ml) süt
·
125
gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
ÜSTÜ İÇİN
·
Pudra
şekeri
·
Biraz
çilek / üzüm
YAPILIŞI
PASTA HAMURUNUN HAZIRLANMASI
·
6
yumurtanın sarısı ile akını ayırın.
·
Karıştırma
kabına 6 yumurta sarısını koyup mikser ile çırpın.
·
2
yemek kaşığı (30 gr) toz şeker ekleyip,
şeker iyice eriyene kadar çırpmaya devam
edin.
·
Çırpma
işlemi devam ederken 1/2 su bardağından biraz az
(60 ml) süt ve 1/2 su bardağından biraz az (60 ml) sıvı yağ ekleyin.
·
1 paket (5 gr) vanilya, 1/2
su bardağı (45 gr) un ve 1/2 su bardağı (45 gr) mısır nişastasını da karışıma
ekleyip mikserin en düşük devri ile çırpın.
·
Diğer
karıştırma kabında, 6 yumurtanın akını 1 tutam tuz ile mikserin düşük hızında
çırpın ve kabarcıklar oluştuğunda 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyin.
·
İyice
köpürdüğünde, 1/2 su bardağı (90 gr) toz şekeri azar azar ekleyin ve mikserin
devir hızını iyice yükseltip parlak ve akışkan olmayan bir köpük haline
dönüşene kadar çırpmaya devam edin
·
Hazırlanan
bu karışımı, yumurta sarısı içeren karışıma
parti parti ekleyerek el çıpıcısı
ile karıştırın.
·
Bir
fırın tepsisini katı yağ ile iyice yağlayıp üzerine pişirme kağıdı serin.
·
Hazırlanan
karışımı tepsiye dengeli şekilde yayın ve tepsiyi sallayarak ve birkaç kez
tezgaha vurarak karışımın iyice yerleşmesini sağlayın.
·
Önceden
180°C ısıtılan fırında 15 - 20 dakika (üstü pembeleşene kadar) pişirin.
·
Fırından
çıkan hamurun, 15 - 20 dakika soğumaya bırakılmasını takiben, üzerine pudra şekeri serpin ve bir pişirme
kağıdı koyun.
·
Pişirme
kağıdının üstüne bir tepsi yerleştirin ve altüst çevirip hamura yapışan alttaki
kağıt üste gelecek şekilde tezgahın üzerine koyun.
·
Hamura
yapışan pişirme kağıdını yavaş ve kekinize zarar vermeyecek bir biçimde
dikkatlice sıyırıp çıkarın.
PASTA KREMASININ HAZIRLANMASI
·
Karıştırma kabına
2 adet yumurta sarısını, 1 su bardağı (135 gr) pudra şekerini koyup,
krema kıvamına gelinceye kadar mikser ile karıştırın.
·
1,5 yemek
kaşığı (25 gr) nişasta, 1,5 yemek kaşığı
(25 gr) un ve 1 paket (5 gr) toz vanilya ekleyin.
·
1/2 kg (500 ml) sütten birazını unlu karışıma ekleyin
ve mikser ile karıştırarak biraz seyrelmesini sağlayın.
·
Kalan sütü kalın tabanlı bir tencereye koyun ve orta
ateşte kaynatmaya başlayın. Süt kaynama noktasına gelince (kabarcıklar oluşmaya
başlayınca), 1 kepçe alıp hazırladığınız
karışıma ekleyin ve karıştırın. Sonra,
karışımın tamamını kaynamakta olan süt tenceresine geri boşaltın ve koyuşana
kadar sürekli karıştırarak pişirin.
·
Ocaktan alınan sıcak karışımı temiz bir karıştırma kabına
aktarın. 125 gr tereyağını ekleyip mikserin hızlı devrinde iyice karıştırın (bu
işlem tereyağının karışımla özdeşleşmesini ve hazırlanan kremanın kısmen
soğumasını sağlayacaktır).
·
Kabın üzerini streç film ile kapatın ve filmin
kremanın yüzeyine değecek şekilde yerleştirilmesine dikkat edin (kremanın
kaymak tutmaması için). Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
·
Pandispanyanız tamamen soğuyup kesilebilir hale gelene
kadar, hazırladığınız kremayı buzdolabında bekletin.
PASTANIN HAZIRLANMASI
·
Yuvarlak
bir kesme aparatı ile hamurdan yuvarlak parçalar kesin.
·
Hazırlanan pasta kremasını, krema sıkma aparatı
ile hamurların içine sıkın. Bir kaç tane minik çilek parçasını kremanın üzerine
serpiştirin.
·
Hamurun iki ucunu yukarıda birleştirin
ve bir kürdan geçirerek sabitleyin. Kürdanın iki ucuna ortadan kesilmiş üzüm
taneleri geçirin.
Afiyet olsun.