MALZEMELER
·
3 - 4 adet orta boy ayva
·
1/2 adet limon
·
200 - 220 gram toz şeker (her bir tam ayva için
4 yemek kaşığı)
·
12 adet karanfil
·
1 adet çubuk tarçın
·
2 su bardağı (400 ml) nar suyu (taze sıkılmış ya
da hazır (konsantre) meyve suyu
·
1/2 su bardağı (50 gr) iri dövülmüş ceviz
içi
·
Üzeri için : Tercihe bağlı olarak kaymak
/ceviz / Antep fıstığı tozu
YAPILIŞI
·
Büyük bir kaba su doldurun ve yarım limonun suyunu
ekleyip karıştırın.
·
3 - 4 adet orta
boy ayvanın kabuklarını soyun ve sap kısımlarını temizleyip, enlemesine ortadan
ikiye bölün. Kabuklar kullanılacağı için atmayıp bir kaba koyun. Ayvaların
çekirdeklerini çıkarın ve ortalarını temizleyin. Temizlenen ayvaları,
kararmaması için, limonlu suya koyun. Çıkan çekirdekleri de ayırıp bir kaba
koyun.
·
Ayva kabuklarını bir tencerenin tabanına yerleştirin
ve çekirdekleri de üzerine serpiştirin. Temizlenmiş ayvaları yerleştirin ve her
bir yarım ayva için 2 yemek kaşığı (30 - 35 gr) olmak üzere ayvaların üzerine toz şeker serpin
(toplamda yaklaşık 200 - 220 gr).
·
Yine her bir ayvanın üzerine 2 adet karanfil
serpiştirin. 1 adet çubuk tarçın ve 2 su bardağı (400 ml) taze sıkılmış ya da
hazır (konsantre) meyve suyunu ekleyin. Tencerenin kapağını
kapatın ve kaynayana kadar orta ateşte, kaynamaya başlayınca da kısık ateşte
olmak üzere toplamda 1 saat kadar pişirin (ayvalar yumuşayana kadar).
·
Ayvaları servis tabağına alın ve suyunu ayvaların
üzerine gezdirip soğumaya bırakın.
·
Ayvaların göbeklerine iri dövülmüş ceviz içi doldurun ve
tercihe bağlı olarak üzerlerine kaymak / ceviz içi / toz Antep fıstığı koyup
servis yapın.
Afiyet olsun.