Ayva Tatlısı Tarifi

 Video Tarif

MALZEMELER

·        3 - 4 adet orta boy ayva
·        1/2 adet limon
·        200 - 220 gram toz şeker (her bir tam ayva için 4 yemek kaşığı)
·        12 adet karanfil
·        1 adet çubuk tarçın
·        2 su bardağı (400 ml) nar suyu (taze sıkılmış ya da hazır (konsantre) meyve suyu
·        1/2 su bardağı (50 gr) iri dövülmüş ceviz içi
·         Üzeri için : Tercihe bağlı olarak kaymak /ceviz / Antep fıstığı tozu


YAPILIŞI






·        Büyük bir kaba su doldurun ve yarım limonun suyunu ekleyip karıştırın.
·        3  - 4 adet orta boy ayvanın kabuklarını soyun ve sap kısımlarını temizleyip, enlemesine ortadan ikiye bölün. Kabuklar kullanılacağı için atmayıp bir kaba koyun. Ayvaların çekirdeklerini çıkarın ve ortalarını temizleyin. Temizlenen ayvaları, kararmaması için, limonlu suya koyun. Çıkan çekirdekleri de ayırıp bir kaba koyun.
·        Ayva kabuklarını bir tencerenin tabanına yerleştirin ve çekirdekleri de üzerine serpiştirin. Temizlenmiş ayvaları yerleştirin ve her bir yarım ayva için 2 yemek kaşığı (30 - 35  gr) olmak üzere ayvaların üzerine toz şeker serpin (toplamda yaklaşık 200 - 220 gr).
·        Yine her bir ayvanın üzerine 2 adet karanfil serpiştirin. 1 adet çubuk tarçın ve 2 su bardağı (400 ml) taze sıkılmış ya da hazır (konsantre) meyve suyunu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve kaynayana kadar orta ateşte, kaynamaya başlayınca da kısık ateşte olmak üzere toplamda 1 saat kadar pişirin (ayvalar yumuşayana kadar).
·        Ayvaları servis tabağına alın ve suyunu ayvaların üzerine gezdirip soğumaya bırakın.
·        Ayvaların göbeklerine iri dövülmüş ceviz içi doldurun ve tercihe bağlı olarak üzerlerine kaymak / ceviz içi / toz Antep fıstığı koyup servis yapın.

Afiyet olsun.