MALZEMELER
·
1
su bardağı (200 ml) ılık süt
· 3 yemek kaşığı (45 gr) toz şeker
·
1
paket (10 gr) instant kuru maya
· 3,5 su bardağı (370 gr) un
· 1/2 paket (5 gr) hamur kabartma tozu
· 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
· 1/2 çay bardağı (45 gr) eritilmiş tereyağ
· 50 gr damla çikolata
· 50 gr çekirdeksiz kuru üzüm
ÜSTÜ İÇİN :
·
1 yumurta sarısı
· 1/2 çay bardağı (50 ml) süt kreması
·
100 gr beyaz çikolata
YAPILIŞI
·
Büyük
bir karıştırma kabına 1 su bardağı (200 ml) ılık süt ve 3 yemek kaşığı (45 gr)
toz şeker koyup karıştırın.
·
1
paket (10 gr) instant kuru mayayı ekleyip karıştırın ve köpürene kadar 10-15
dakika dinlenmeye bırakın.
·
Başka
bir karıştırma kabına 3,5 su bardağı (370 gr) unu, 1/2 paket (5 gr) hamur
kabartma tozunu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin ve karıştırın.
·
Köpüren
mayalı süte, 1/2 çay bardağı (45 gr) eritilmiş (ılık) tereyağı ve hazırlanan unlu karışımı ilave
edip, hamuru elastiki ve düzgün bir form alana kadar 10-15 dakika süreyle
yoğurun.
·
Yoğurulan
hamuru, içi yağlanmış bir kaba koyun ve üstünü streç film ile sıkıca kapatıp 1
saat dinlenmeye bırakın.
·
Kabarıp
2 kat hacime ulaşan hamuru bir kez daha yoğurun.
·
4 eşit parçaya bölün ve herbir parçayı
avucunuzda yuvarlayıp beze haline getirin . Kurumaması için üzerini örtün.
·
Un
serpilen tezgahın üzerinde, herbir bezeyi merdane ile yaklaşık 0,5 cm
kalınlığında açın. Açılan hamurdan 8-9 cm çapında bir kesme aparatı, ya da
bardak ile daire şeklinde parçalar kesin.
·
İlk
parçayı tezgaha koyun ve ikinci parçayı, kenarı ilk parçanın ortasına gelecek
şekilde (alttaki parçanın yarısını örtecek şekilde) üzerine koyun. İkinci
parçanın üzerine biraz damla çikolata ve biraz da çekirdeksiz kuru üzüm
serpiştirip elinizle bastırın.
·
3'üncü
parçayı da ikincinin üzerine aynı şekilde kapatıp damla çikolata ve kuru üzüm
serpiştirin. 4'üncü parçayı da yerleştirip bastırdıktan sonra rulo şeklinde
sarın ve bir bıçak ile ortadan ikiye bölün. Yaprak şeklindeki kısımları hafifçe
dışa doğru kıvırıp gül şekli verin ve kesilen dip kısımları aşağıda birleştirip
elinizle bastırarak yapıştırın. Herbir parçayı muffen kalıplarına yerleştirin
ve aynı işlemleri diğer hamur parçalarında da uygulayın.
·
Kalıpları
bir fırın tepsisine yerleştirin ve açmaların üstlerine, bir fırça yardımı ile biraz
yumurta sarısı sürün.
·
Önceden
180 °C
ısıtılan fırında, yaklaşık 20 -
25 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirin.
·
1/4'üne kadar
su doldurulan bir pişirme kabının üzerine, ısıya dayanıklı bir kase oturtun ve
içine 50 ml süt kreması ve 100 gr beyaz çikolata koyup orta ateşte karıştırarak
eritin.
·
Eriyen
çikolatayı bir tatlı kaşığı ile açmaların üzerine hafifçe akıtın. Ilık olarak
servis yapın.
Afiyet olsun.