MALZEMELER
HAMUR MALZEMELERİ
·
3,5 su bardağı (360 gr) un
(elenmiş)
·
1 tatlı kaşığı (8 gr) tuz
·
220 gr (15 yemek kaşığı) soğuk tereyağ (küp küp kesilmiş)
·
150 ml (3/4 su bardağı) buzlu su
İÇ MALZEMELERİ
·
2 yemek kaşığı zeytinyağ
·
2 adet küçük boy soğan (minik küpler halinde doğrayın)
·
200 gr kıyma (az yağlı)
·
2 adet küçük boy taze patates (minik küpler halinde doğrayın)
· Tuz ve karabiber
ÜSTÜ İÇİN
·
2 yumurta sarısı (çırpılmış)
· Susam
YAPILIŞI
HAMURUN HAZIRLANMASI
·
Büyük bir karıştırma kabına 3,5 su bardağı (360 gr) elenmiş un ve 1 tatlı kaşığı (8 gr) tuz koyup
karıştırın.
·
220 gr (15 yemek kaşığı) soğuk tereyağ (küp küp kesilmiş) ekleyin ve bir çatal ile unun içindeki yağları ezin. 150 ml (3/4 su bardağı)
buzlu su ilave edin ve ezmeye devam edin. Malzemeleri avuçlarınız ile sıkarak iyice karışmalarını sağlayın. Malzemeler özdeş hale gelince, hamuru un serpilen tezgahın üzerine alıp yoğurun.
·
Hazırlanan hamuru streç film ile sarın ve 1 saat buzdolabında
soğumaya bırakın. Bu arada çöreğin iç malzemesini hazırlamaya başlayın.
İÇ MALZEMENİN HAZIRLANMASI
·
Pişirme kabına 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun ve minik küpler
halinde doğranmış 2 adet küçük boy soğanı orta ateşte kavurun (soğanlar
pembeleşene kadar).
·
200 gr kıymayı ekleyin ve kıyma suyunu salıncaya kadar kavurun.
·
Minik küpler şeklinde doğranan 2 adet küçük boy taze patatesi, tuz
ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin.
·
Patatesler yumuşayınca ocaktan alıp soğumaya bırakın.
ÇÖREKLERİN HAZIRLANMASI
·
Buzdolabından
çıkardığınız hamuru iki parçaya bölün. Biraz un serpilmiş tezgah üstünde,
birinci parçayı merdane ile açmaya başlayın. Hamur yaklaşık 3 milimetre
inceliğe erişince, bir su bardağının ağzı ile yuvarlak parçalar kesin. Her iki
yuvarlak parçadan biri taban hamuru, ikincisi de üst kapak olarak
kullanılacaktır. Kenarlardan çıkan hamurlar ise toplanıp tekrar merdane ile
açılacaktır.
·
Parmağınızı
suya batırın ve kapak olarak kullanılacak hamur
parçalarının kenarlarını hafifçe ıslatın.
·
Taban
hamurlarının orta kısımlarına, 1 tatlı kaşığı dolusu kadar iç harcından koyun ve kapak hamurlarını taban hamurlarının
üzerine yerleştirip, kenarlarını parmağınızla bastırıp yapıştırın. Bir çatal
ucu ile kenarlarına hafifçe bastırıp çizgiler oluşmasını ve daha iyi
yapışmalarını sağlayın.
·
İkinci
parça hamuru da merdane ile açıp aynı işlemleri uygulayın.
·
Pişirilmeye
hazır hale gelen çörekleri, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı
olarak yerleştirin ve üzerlerine, çırpılmış 2 adet yumurta sarısından sürün.
Üzerlerine biraz susam serpin ve önceden 180°C ön ısıtma yapılan
fırında 35-40 dakika pişirin.
Afiyet olsun.