Kıymalı Patatesli Çörek Tarifi

 Video Tarif

MALZEMELER


HAMUR MALZEMELERİ

·        3,5  su bardağı (360 gr) un (elenmiş)
·        1 tatlı kaşığı (8 gr) tuz
·        220 gr (15 yemek kaşığı) soğuk tereyağ (küp küp kesilmiş)
·         150 ml (3/4 su bardağı) buzlu su

İÇ MALZEMELERİ

·        2 yemek kaşığı zeytinyağ
·        2 adet küçük boy soğan (minik küpler halinde doğrayın)
·        200 gr kıyma (az yağlı)
·        2 adet küçük boy taze patates (minik küpler halinde doğrayın)
·     Tuz ve karabiber

ÜSTÜ İÇİN

·        2 yumurta sarısı (çırpılmış)
·     Susam 


YAPILIŞI


HAMURUN  HAZIRLANMASI

·        Büyük bir karıştırma kabına 3,5  su bardağı (360 gr) elenmiş un ve      1 tatlı kaşığı (8 gr) tuz koyup karıştırın.
·        220 gr (15 yemek kaşığı) soğuk tereyağ (küp küp kesilmiş) ekleyin ve bir çatal ile unun içindeki yağları ezin. 150 ml (3/4 su bardağı) buzlu su ilave edin ve ezmeye devam edin. Malzemeleri avuçlarınız ile sıkarak iyice karışmalarını sağlayın. Malzemeler özdeş hale gelince, hamuru un serpilen tezgahın üzerine alıp yoğurun.
·        Hazırlanan hamuru streç film ile sarın ve 1 saat buzdolabında soğumaya bırakın. Bu arada çöreğin iç malzemesini hazırlamaya başlayın.

İÇ MALZEMENİN HAZIRLANMASI

·        Pişirme kabına 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun ve minik küpler halinde doğranmış 2 adet küçük boy soğanı orta ateşte kavurun (soğanlar pembeleşene kadar).
·        200 gr kıymayı ekleyin ve kıyma suyunu salıncaya kadar kavurun.
·        Minik küpler şeklinde doğranan 2 adet küçük boy taze patatesi, tuz ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin.
·        Patatesler yumuşayınca ocaktan alıp soğumaya bırakın.

ÇÖREKLERİN  HAZIRLANMASI

·        Buzdolabından çıkardığınız hamuru iki parçaya bölün. Biraz un serpilmiş tezgah üstünde, birinci parçayı merdane ile açmaya başlayın. Hamur yaklaşık 3 milimetre inceliğe erişince, bir su bardağının ağzı ile yuvarlak parçalar kesin. Her iki yuvarlak parçadan biri taban hamuru, ikincisi de üst kapak olarak kullanılacaktır. Kenarlardan çıkan hamurlar ise toplanıp tekrar merdane ile açılacaktır.
·        Parmağınızı suya batırın ve kapak olarak kullanılacak hamur  parçalarının kenarlarını hafifçe ıslatın.
·        Taban hamurlarının orta kısımlarına, 1 tatlı kaşığı dolusu kadar iç harcından  koyun ve kapak hamurlarını taban hamurlarının üzerine yerleştirip, kenarlarını parmağınızla bastırıp yapıştırın. Bir çatal ucu ile kenarlarına hafifçe bastırıp çizgiler oluşmasını ve daha iyi yapışmalarını sağlayın.
·        İkinci parça hamuru da merdane ile açıp aynı işlemleri uygulayın.
·        Pişirilmeye hazır hale gelen çörekleri, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin ve üzerlerine, çırpılmış 2 adet yumurta sarısından sürün. Üzerlerine biraz susam serpin ve önceden 180°C ön ısıtma yapılan fırında 35-40 dakika pişirin.

Afiyet olsun.