MALZEMELER
·
5 adet büyük boy sert şeftali (yaklaşık 1 kg)
·
1 çay bardağı (100 ml) su
·
10 yemek kaşığı (150 gr) esmer toz şeker
·
1 su bardağı (60 gr) iri dövülmüş ceviz
· 2,5 yemek kaşığı (40
gr) yaban mersini
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) hindistan cevizi
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) toz tarçın
·
1 tutam tuz
Kreması için:
·
1 kutu (200 gr) krema peynir
·
4 yemek kaşığı (140 gr) süzme yoğurt
·
2,5 dolu tatlı kaşığı (20 gr) pudra şekeri
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
Süslemek için:
·
Dövülmüş Antep fıstığı ve taze nane yaprakları
YAPILIŞI
·
4 adet şeftaliyi ortadan kesip ikiye ayırın. Çekirdeklerini
çıkarın ve çekirdek yuvasını bir bıçak ya da tatlı kaşığı ile temizleyin.
·
1 adet şeftalinin de kabuğunu soyun ve rendeleyin.
·
Şeftali rendesine 1 çay bardağı su ve 2 yemek kaşığı (30 gr) esmer şeker ekleyip karıştırın.
·
Başka bir kaseye, 1 su bardağı (60 gr) iri dövülmüş ceviz, 2,5
yemek kaşığı (40 gr) yaban mersini, 1 tatlı kaşığı (4 gr) hindistan cevizi ve 1
tatlı kaşığı (4 gr) toz tarçın koyun. Hazırladığınız şeftali püresinden 2 yemek
kaşığı ekleyin ve karıştırın.
·
Karışımı şeftalilerin göbeklerine doldurun.
·
Kalan şeftali püresinin tamamını bir borcamın tabanına yayın ve
şeftalileri üzerine yerleştirin.
·
Kalan 8 yemek kaşığı (120 gr)
esmer şekeri ve 1 tutam da tuzu şeftalilerin üzerine serpin.
·
Fırın tepsisine biraz su koyun ve borcamı tepsinin içine
yerleştirin. Önceden 200°C
ön ısıtma yapılan fırında 40-45 dakika (şeftaliler yumuşayana kadar) pişirin.
·
Tepsiyi
fırından alın ve borcamın tabanındaki sıcak pürenin bir miktarını, bir kaşık
ile şeftalilerin üzerine dökün ve tepsiyi tekrar fırına koyun. 8-10 dakika daha
(üzerindeki şekerler tamamen eriyene kadar)
pişirilen tatlıları fırından alın ve soğumaya bırakın.
·
Bir karıştırma kabına 1 kutu (200 gr) krema peynir, 4 yemek kaşığı
(140 gr) süzme yoğurt, 2,5 tatlı kaşığı (20 gr) pudra şekeri ve 1 paket (5 gr)
toz vanilya koyup, bir kaşıkla iyice karıştırın.
·
Hazırlanan kremayı, krema sıkma aparatı/torbası ya da bir kaşık
ile şeftalilerin üzerine paylaştırın.
·
Üstlerini dövülmüş Antep fıstığı ve taze nane yaprakları ile süsleyip
servis yapın.
Afiyet olsun.