Şeftali Tatlısı Tarifi

 Video Tarif

MALZEMELER

·        5 adet büyük boy sert şeftali (yaklaşık 1 kg)
·        1 çay bardağı (100 ml) su
·        10 yemek kaşığı (150 gr) esmer toz şeker
·        1 su bardağı (60 gr) iri dövülmüş ceviz
·        2,5 yemek kaşığı (40 gr) yaban mersini
·        1 tatlı kaşığı (4 gr) hindistan cevizi
·        1 tatlı kaşığı (4 gr) toz tarçın
·        1 tutam tuz
Kreması için:
·        1 kutu (200 gr) krema peynir
·        4 yemek kaşığı (140 gr) süzme yoğurt
·        2,5 dolu tatlı kaşığı (20 gr) pudra şekeri
·        1 paket (5 gr) toz vanilya
Süslemek için:
·        Dövülmüş Antep fıstığı ve taze nane yaprakları


YAPILIŞI



·        4 adet şeftaliyi ortadan kesip ikiye ayırın. Çekirdeklerini çıkarın ve çekirdek yuvasını bir bıçak ya da tatlı kaşığı ile temizleyin.
·        1 adet şeftalinin de kabuğunu soyun ve rendeleyin.
·        Şeftali rendesine 1 çay bardağı su ve 2 yemek kaşığı (30 gr)  esmer şeker ekleyip karıştırın.
·        Başka bir kaseye, 1 su bardağı (60 gr) iri dövülmüş ceviz, 2,5 yemek kaşığı (40 gr) yaban mersini, 1 tatlı kaşığı (4 gr) hindistan cevizi ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) toz tarçın koyun. Hazırladığınız şeftali püresinden 2 yemek kaşığı ekleyin ve karıştırın.
·        Karışımı şeftalilerin göbeklerine doldurun.
·        Kalan şeftali püresinin tamamını bir borcamın tabanına yayın ve şeftalileri üzerine yerleştirin.
·        Kalan 8 yemek kaşığı (120 gr)  esmer şekeri ve 1 tutam da tuzu  şeftalilerin üzerine serpin. 
·        Fırın tepsisine biraz su koyun ve borcamı tepsinin içine yerleştirin. Önceden 200°C ön ısıtma yapılan fırında 40-45 dakika (şeftaliler yumuşayana kadar) pişirin.
·        Tepsiyi fırından alın ve borcamın tabanındaki sıcak pürenin bir miktarını, bir kaşık ile şeftalilerin üzerine dökün ve tepsiyi tekrar fırına koyun. 8-10 dakika daha (üzerindeki şekerler tamamen eriyene kadar)  pişirilen tatlıları fırından alın ve soğumaya bırakın.
·        Bir karıştırma kabına 1 kutu (200 gr) krema peynir, 4 yemek kaşığı (140 gr) süzme yoğurt, 2,5 tatlı kaşığı (20 gr) pudra şekeri ve 1 paket (5 gr) toz vanilya koyup, bir kaşıkla iyice karıştırın.
·        Hazırlanan kremayı, krema sıkma aparatı/torbası ya da bir kaşık ile şeftalilerin üzerine paylaştırın.
·        Üstlerini dövülmüş Antep fıstığı ve taze nane yaprakları ile süsleyip servis yapın.


Afiyet olsun.