MALZEMELER
- 1 kg dolmalık biber
- 1,5 su bardağı (240 gr) pirinç (ılık suda 15 dk. bekletin; yıkayıp süzün)
- 6 adet (650 gr) orta boy soğan (küp küp doğranmış)
- 6 - 7 dal dereotu (ince kıyılmış)
- 1/2 su bardağı (100 ml) zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı (25 gr) dolmalık fıstık
- 3 yemek kaşığı (40 gr) kuş üzümü (yıkanıp süzülmüş)
- 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz
- 6 - 7 adet kesme şeker
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1,5 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 2 su bardağı (400 ml) sıcak su
YAPILIŞI
- 1,5 su bardağı (240 gr) ayıklanmış pirinci 15 dakika ılık suda bekletin ve iyice yıkayıp süzün.
- 1 kg. dolmalık biberlerin üst kısmını kapak gibi kesin ve içlerini boşaltıp yıkayın.
- 6 adet (650 gr) orta boy soğanı minik küpler halinde doğrayın.
- 6 - 7 dal dereotunu ince ince kıyın.
- Doğradığınız soğanları bir tencereye koyup, üzerine zeytinyağını ekleyin. Orta ateşte yumuşayıp pembeleşene kadar kavurun.
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ekleyin ve fıstıkları da hafif kavrulduktan sonra, önceden yıkanıp süzülmüş pirinci ekleyip kavurmaya devam edin.
- Yine ılık su ile yıkanıp suyu süzülmüş 3 yemek kaşığı kuş üzümünü, tuzu, şekeri ve 1 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın.
- Suyunu çekince karabiberi, tarçını, yenibaharı, kuru naneyi ve dereotunu ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. 10 dakika demlenmeye bırakın.
- Hazırlanan dolma harcını, bir tatlı kaşığı yardımıyla biberlerin içine doldurun (üstte biraz boşluk kalsın) ve biberlerin kapaklarını kapatıp, tencereye dik olarak yerleştirin.
- Biberlerin üzerine gelmeyecek şekilde tencerenin kenarından sıcak suyu ekleyin ve kısık ateşte, pirinçlerin piştiğinden emin oluncaya kadar pişirin.
- Pişince ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Afiyet olsun.