ŞEKERPARE TATLISI TARİFİ

Video Tarif

MALZEMELER


HAMURU İÇİN:
  • 2 adet yumurta ( birinin sarısını üstüne sürmek için ayırın)
  • 1,5 çay bardağı (90 gr) pudra şekeri
  • 200 gram tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1/2 çay bardağı (50 ml) sıvı yağ
  • 2 çay bardağı (150 gr) irmik
  • 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu
  • 1 paket (5 gr) vanilya
  • 3,5 su bardağı (385 gr) un (unun cinsine göre artabilir ya da azalabilir)

ŞERBETİ İÇİN :
  • 3 su bardağı (500 gr) toz şeker
  • 3 su bardağı (600 ml) su
  • Küçük boy yarım limonun suyu
  
ÜSTÜ İÇİN :
  • 1 yumurtanın sadece sarısı
  • Dövülmüş Antep fıstığı


YAPILIŞI





Şerbetin hazırlanması:
  • Bir pişirme kabına 3 su bardağı (500 gr) toz şeker ve 3 su bardağı (600 ml) su koyun. Orta ateşte karıştırarak şekerin erimesini sağlayın ve sonra kaynamaya bırakın. 
  • Ocaktan almadan önce, küçük boy yarım limonun suyunu ekleyin ve 2 - 3 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.

Hamurun hazırlanması:
  • Karıştırma kabına 1 yumurtanın tamamını ve diğerinin sadece akını (sarısını daha sonra kullanmak üzere kenara ayırın), 1,5 çay bardağı (90 gr) pudra şekerini, 200 gram oda sıcaklığındaki tereyağını ve 1/2 çay bardağı (50 ml) sıvı yağı koyup mikserle karıştırın.
  • 2 çay bardağı (150 gr) irmik, 1 paket (5 gr) vanilya, 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu  ve kontrollü olarak eklenmek üzere 3,5 su bardağı (385 gr) un (unun cinsine göre artabilir ya da azalabilir; yumuşak kıvamlı bir hamur olmalı) ilave edilerek düzgün bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamurdan parçalar koparıp, avuçlarınızda yuvarlayarak şekil verin ve sıvı yağ ile yağlanmış bir borcama (ya da tepsiye) dizin.
  • Üstlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve bir çatal ile (çok batırmadan) üstlerinde çizikler oluşturun.
  • Önceden 180°C ısıtılmış fırında 45 - 50 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirin.
  • Fırından çıkan tatlının 4 - 5 dakika ilk sıcaklığının geçmesini bekleyip (henüz sıcakken),  hazırladığınız şerbeti üzerine "ılık olarak" dökün. En az 3 - 4 saat şerbetini çekmesini bekleyin.
  • Üzerine dövülmüş Antep fıstığı serpin ve servis yapın.

Afiyet olsun.