MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
- 2 adet yumurta ( birinin sarısını üstüne sürmek için ayırın)
- 1,5 çay bardağı (90 gr) pudra şekeri
- 200 gram tereyağ (oda sıcaklığında)
- 1/2 çay bardağı (50 ml) sıvı yağ
- 2 çay bardağı (150 gr) irmik
- 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu
- 1 paket (5 gr) vanilya
- 3,5 su bardağı (385 gr) un (unun cinsine göre artabilir ya da azalabilir)
ŞERBETİ İÇİN :
- 3 su bardağı (500 gr) toz şeker
- 3 su bardağı (600 ml) su
- Küçük boy yarım limonun suyu
ÜSTÜ İÇİN :
- 1 yumurtanın sadece sarısı
- Dövülmüş Antep fıstığı
YAPILIŞI
Şerbetin hazırlanması:
- Bir pişirme kabına 3 su bardağı (500 gr) toz şeker ve 3 su bardağı (600 ml) su koyun. Orta ateşte karıştırarak şekerin erimesini sağlayın ve sonra kaynamaya bırakın.
- Ocaktan almadan önce, küçük boy yarım limonun suyunu ekleyin ve 2 - 3 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
Hamurun hazırlanması:
- Karıştırma kabına 1 yumurtanın tamamını ve diğerinin sadece akını (sarısını daha sonra kullanmak üzere kenara ayırın), 1,5 çay bardağı (90 gr) pudra şekerini, 200 gram oda sıcaklığındaki tereyağını ve 1/2 çay bardağı (50 ml) sıvı yağı koyup mikserle karıştırın.
- 2 çay bardağı (150 gr) irmik, 1 paket (5 gr) vanilya, 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu ve kontrollü olarak eklenmek üzere 3,5 su bardağı (385 gr) un (unun cinsine göre artabilir ya da azalabilir; yumuşak kıvamlı bir hamur olmalı) ilave edilerek düzgün bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamurdan parçalar koparıp, avuçlarınızda yuvarlayarak şekil verin ve sıvı yağ ile yağlanmış bir borcama (ya da tepsiye) dizin.
- Üstlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve bir çatal ile (çok batırmadan) üstlerinde çizikler oluşturun.
- Önceden 180°C ısıtılmış fırında 45 - 50 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirin.
- Fırından çıkan tatlının 4 - 5 dakika ilk sıcaklığının geçmesini bekleyip (henüz sıcakken), hazırladığınız şerbeti üzerine "ılık olarak" dökün. En az 3 - 4 saat şerbetini çekmesini bekleyin.
- Üzerine dövülmüş Antep fıstığı serpin ve servis yapın.
Afiyet olsun.