MALZEMELER
(40 cm x 27 cm x 5 cm ebadında dikdörtgen Borcam için)
·
3 + 1/3 su bardağı (500 gr) irmik
·
1 su bardağı (200 gr)
yoğurt
·
1 çay bardağı (100 ml)
süt
·
1 su bardağı (175 gr)
toz şeker
·
1,5 paket (15 gr) kabartma tozu
·
2 paket (10 gr) vanilya
ŞERBETİ
İÇİN:
·
3,5 su bardağı (600 gr)
toz şeker
·
2,5 su bardağı (500 ml)
su
·
1/2 limonun suyu
ÜSTÜ İÇİN:
·
1 su bardağı tuzsuz yer
fıstığı
YAPILIŞI
Şerbetin hazırlanması:
·
Bir pişirme kabına 3,5 su
bardağı (600 gr) toz şeker ve 2,5 su bardağı (500 ml) su koyun. Orta ateşte
karıştırarak şekerin erimesini sağlayın ve sonra kaynamaya bırakın. Ocaktan
almadan önce, 1/2 limonun suyunu ekleyin ve 2-3 dakika daha kaynatıp ocağı
kapatın.
Hamurun hazırlanması:
·
Karıştırma kabına 3 + 1/3
su bardağı (500 gr) irmik, 1 su bardağı (200 gr) yoğurt, 1 çay bardağı
(100 ml) süt, 1 su bardağı (175 gr) toz şeker, 1,5 paket (15 gr) kabartma tozu, 2 paket (10 gr)
vanilya koyup, bir kaşıkla malzemeler özdeş hale gelene kadar iyice karıştırın.
·
Hazırlanan hamuru, içi katı yağ ile iyice yağlanımış bir borcama
yayıp düzeltin ve 30 dakika oda sıcaklığında bekletin.
·
Bir bıçakla yaklaşık 4 x
8 cm ebatlarında dilimler belirlemek amacıyla, hamurun yarısına kadar
derinlikte dilimler işaretleyin. Üzerine tuzsuz
yer fıstıklarını paralel sıralar halinde dizin.
·
Önceden 180°C
ısıtılmış fırında 45 - 50 dakika (altı ve
üstü kızarana kadar) pişirin.
·
Fırından çıkan tatlının ilk
sıcaklığı geçince (henüz sıcak iken), hazırladığınız şerbeti üzerine "ılık
olarak" dökün ve en az 6 saat şerbeti çekmesini bekleyin.
·
Dilimler halinde kesip servis yapın.
Afiyet olsun.