ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ


 Video Tarif

MALZEMELER

(40 cm x 27 cm x 5 cm ebadında dikdörtgen Borcam için) 

·        3 + 1/3  su bardağı (500 gr) irmik
·        1 su bardağı (200 gr) yoğurt
·        1 çay bardağı (100 ml) süt
·        1 su bardağı (175 gr) toz şeker
·        1,5  paket (15 gr) kabartma tozu
·        2 paket (10 gr) vanilya

ŞERBETİ İÇİN:

·        3,5 su bardağı (600 gr) toz şeker
·        2,5 su bardağı (500 ml) su
·        1/2 limonun suyu

ÜSTÜ  İÇİN:

·        1 su bardağı tuzsuz yer fıstığı


YAPILIŞI





Şerbetin hazırlanması:

·        Bir pişirme kabına 3,5 su bardağı (600 gr) toz şeker ve 2,5 su bardağı (500 ml) su koyun. Orta ateşte karıştırarak şekerin erimesini sağlayın ve sonra kaynamaya bırakın. Ocaktan almadan önce, 1/2 limonun suyunu ekleyin ve 2-3 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.

Hamurun  hazırlanması:

·        Karıştırma kabına  3 + 1/3  su bardağı (500 gr) irmik, 1 su bardağı (200 gr) yoğurt, 1 çay bardağı (100 ml) süt, 1 su bardağı (175 gr) toz şeker, 1,5  paket (15 gr) kabartma tozu, 2 paket (10 gr) vanilya koyup, bir kaşıkla malzemeler özdeş hale gelene kadar iyice karıştırın.
·        Hazırlanan hamuru,  içi katı yağ ile iyice yağlanımış bir borcama yayıp düzeltin ve 30 dakika oda sıcaklığında bekletin.
·        Bir bıçakla yaklaşık 4 x 8 cm ebatlarında dilimler belirlemek amacıyla, hamurun yarısına kadar derinlikte dilimler işaretleyin. Üzerine tuzsuz yer fıstıklarını paralel sıralar halinde dizin.
·        Önceden 180°C ısıtılmış fırında 45 - 50 dakika (altı ve üstü kızarana kadar) pişirin.
·        Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçince (henüz sıcak iken), hazırladığınız şerbeti üzerine "ılık olarak" dökün ve en az 6 saat şerbeti çekmesini bekleyin.
·        Dilimler halinde kesip servis yapın.


Afiyet olsun.