MALZEMELER
Lavaş için malzemeler :
·
3,5 su bardağı (380 gr)
un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr)
tuz
·
1/2 paket ( 5 gr)
instant kuru maya
·
3/4 çay bardağı (70 ml)
sıvı yağ
·
1 çay bardağı (100 ml)
ılık süt
·
1 çay bardağı (90 ml)
ılık su
İç malzemeleri
:
·
3 adet taze soğan
·
8 dal maydonoz
·
6 dal dereotu
·
2 dal taze nane
·
2 dal taze fesleğen
·
1 adet kırmızı biber
·
3 dal taze kekik
·
2 adet domates
·
350 gr lor peyniri
·
4 yemek kaşığı sızma
zeytinyağı
·
1 yemek kaşığı limon
suyu
YAPILIŞI
Lavaşların hazırlanması:
·
Derin bir karıştırma
kabına 3,5 su bardağı (380 gr) unu eleyin.
·
1 tatlı kaşığı (5 gr)
tuz ve 1/2 paket ( 5 gr) instant kuru maya ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.
·
3/4 çay bardağı (70 ml)
sıvı yağ, 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt ve 1 çay bardağı (90 ml) ılık su
ilave edin ve ele yapışmayan, pürüzsüz bir hamur yoğurun.
·
Kabın üzerini streç film
ile sıkıca kapatın ve 30 dakika mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp kabaran hamuru
biraz daha yoğurun ve 8 eşit parçaya kesin. Her bir parçayı yuvarlayıp beze
haline getirdikten sonra, üzerlerini bir mutfak havlusu ile örtüp 15 dakika
daha bekletin.
·
Tezgaha un serpin ve her
bir bezeden merdane yardımıyla, tavanızın çapı kadar büyüklükte (benim tavam 24
cm çapında) ve yaklaşık 0,5 cm kalınlıkta yuvarlak hamurlar açın.
·
Tavanızı orta-yüksek
ateşte iyice ısıtın. Açtığınız hamurları yakmadan iki taraflı pişirin (Pişerken
hamurda oluşacak kabarcıkları maşa ile bastırıp söndürün). Yumuşak
kalmaları için, pişen lavaşların üzerini
mutfak havlusu ile örtün.
Lorlu dolgunun ve dürümlerin hazırlanması:
·
3 adet taze soğanı, 8
dal maydonozu, 6 dal dereotunu, 2 dal taze naneyi, 2 dal taze fesleğeni ve 3
dal taze kekiği ince ince kıyın. 1
adet kırmızı biberi de minik küpler halinde doğrayın.
·
2 adet orta boy
domatesin kabuklarını soyup, minik küpler halinde doğrayın.
·
Derin bir karıştırma
kabına 350 gr lor peynirini koyun. Doğradığınız diğer malzemeleri ekleyip, 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ve 1 yemek
kaşığı limon suyu ilave edin. Tüm malzemeleri bir kaşık ile iyice karıştırın.
·
Hazırladığınız iç
harçtan, her bir lavaşın içine yeterli miktarda koyun ve dürüm haline getirin.
Afiyet olsun.