Portakallı İrmik Tatlısı Tarifi

 Video Tarif

MALZEMELER
 
28 cm çapında bir tart kalıbı
 
İRMİK TATLISI İÇİN:
  • 2 yemek kaşığı ( 30 gr) mısır nişastası
  • 1/2 su bardağı (100 ml) su
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı (180 gr) toz şeker
  • 1 su bardağı (150 gr) irmik
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket (5 gr) toz vanilya
PORTAKAL PELTESİ İÇİN:
  • 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı (200 gr) toz şeker
  • 4 dolu yemek kaşığı (40 gr) mısır nişastası
  • 1 tutam tuz
  • 2 + 1/3 bardak (400 ml) taze sıkılmış portakal suyu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 50 gram tereyağ


YAPILIŞI


 < = Video Tarif


İRMİK TATLISININ  HAZIRLANMASI : 
  • 2 yemek kaşığı ( 30 gr) nişastayı, yarım bardak suda eritin.
  • Pişirme kabına 1 litre süt, 1 su bardağı (180 gr) toz şeker ve 1 su bardağı (150 gr) irmik koyun ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
  • Biraz kaynayınca nişastayı ekleyin ve iyice koyulaşıncaya kadar pişirin.
  • Ocaktan alın ve 1 paket (5 gr) vanilya ile 1 portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırın.
  • Tart kalıbının içini katı yağ ile yağlayın.
  • Karışımı tart kalıbına döküp üstünü düzeltin.  Önce oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve sonra sertleşene kadar buzdolabında bekletin. 
PORTAKALLI PELTENİN HAZIRLANMASI :
  • Bir pişirme kabına 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı (200 gr) toz şekeri, 4 dolu yemek kaşığı (40 gr) mısır nişastası ve 1 tutam tuz koyup bir kaşık ile karıştırın.
  • 2 + 1/3 bardak (400 ml) taze sıkılmış portakal suyu ve 1 portakal kabuğu rendesi ekleyip, orta ateşte karıştırmaya devam edin.
  • Kaynama noktasına gelince, 50 gram tereyağ ilave edin ve tereyağın tamamen eriyip karışmasını sağlayın.
  • Ocağı kapatın ve biraz daha karıştırıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
TATLININ TAMAMLANMASI :
  • Portakal peltesi soğuyunca, irmik tatlısını buzdolabından çıkarın ve üzerine bir tabak kapatıp ters çevirerek tatlıyı tabağa aktarın. 
  • Üzerine ince halkalar şeklinde kesilmiş portakal dilimlerini döşeyin.
  • Portakallı pelteyi, portakal dilimlerinin üzerine yayın ve tekrar buzdolabına koyun.  Pelte tamamen donup sertleşene kadar buzdolabında bekletin.
  • Üstünü portakal dilimleriyle süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.