MALZEMELER 28 cm
çapında bir tart kalıbı İRMİK TATLISI
İÇİN:
2 yemek kaşığı ( 30 gr) mısır nişastası
1/2 su bardağı (100 ml) su
1 litre süt
1 su bardağı (180 gr) toz şeker
1 su bardağı (150 gr) irmik
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket (5 gr) toz vanilya
PORTAKAL PELTESİ
İÇİN:
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı (200 gr) toz şeker
4 dolu yemek kaşığı (40 gr) mısır nişastası
1 tutam tuz
2 + 1/3 bardak (400 ml) taze sıkılmış portakal suyu
1 portakal kabuğu rendesi
50 gram tereyağ
YAPILIŞI
< =Video Tarif
İRMİK
TATLISININ HAZIRLANMASI :
2 yemek kaşığı ( 30 gr) nişastayı, yarım bardak suda eritin.
Pişirme kabına 1
litre süt, 1 su bardağı (180 gr) toz şeker ve 1 su bardağı (150 gr) irmik koyun
ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
Biraz kaynayınca nişastayı ekleyin ve iyice
koyulaşıncaya kadar pişirin.
Ocaktan alın ve 1 paket (5 gr) vanilya ile 1 portakal
kabuğu rendesini ekleyip karıştırın.
Tart kalıbının içini katı yağ ile yağlayın.
Karışımı tart kalıbına döküp üstünü düzeltin. Önce oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve
sonra sertleşene kadar buzdolabında bekletin.
PORTAKALLI PELTENİN HAZIRLANMASI :
Bir pişirme kabına 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı
(200 gr) toz şekeri, 4 dolu yemek kaşığı (40 gr) mısır nişastası ve 1 tutam tuz
koyup bir kaşık ile karıştırın.
2 + 1/3 bardak (400 ml) taze sıkılmış portakal suyu ve
1 portakal kabuğu rendesi ekleyip, orta ateşte karıştırmaya devam edin.
Kaynama noktasına gelince, 50 gram tereyağ ilave
edin ve tereyağın tamamen eriyip karışmasını sağlayın.
Ocağı kapatın ve biraz daha karıştırıp oda sıcaklığında soğumaya
bırakın.
TATLININ TAMAMLANMASI :
Portakal peltesi soğuyunca, irmik tatlısını buzdolabından
çıkarın ve üzerine bir tabak kapatıp ters çevirerek tatlıyı tabağa aktarın.
Üzerine ince halkalar şeklinde kesilmiş portakal dilimlerini
döşeyin.
Portakallı pelteyi, portakal dilimlerinin üzerine yayın ve
tekrar buzdolabına koyun. Pelte tamamen
donup sertleşene kadar buzdolabında bekletin.
Üstünü portakal dilimleriyle süsleyip servis yapın.