Kıymalı ve Peynirli Pide Tarifi

 Video Tarif

MALZEMELER


HAMUR MALZEMELERİ:

  • 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt 
  • 1 çay bardağı (100 ml) ılık su
  • 1/2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket (10 gr) kuru maya
  • 4 su bardağı (480 gr) un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 cay bardağı (50 ml) sıvı yağ
  • 1 adet yumurta


İÇ MALZEMELERİ:

    Kıymalı harç malzemeleri:
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet büyük kuru soğan (küp küp doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 350 gr  dana kıyması (orta yağlı)
  • 3 adet çarliston biber (minik doğranmış)
  • 3 adet domates (minik küpler halinde doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
    Peynirli harç malzemeleri:
  • 300 gr beyaz peynir (rendelenmiş ya da ezilmiş)
  • 7 - 8 dal maydonoz (ince doğranmış)
  • Üstüne sürmek için:
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Biraz tereyağ


YAPILIŞI


 <= Video Tarif



İÇ HARCIN HAZIRLANMASI:


Kıymalı harcın hazırlanması:
  • Tavanızı orta ateşte ısıtın. 2 yemek kaşığı zeytinyağını ve  küçük küpler halinde doğranmış 1 adet büyük boy kuru soğanı tavaya koyun ve pembeleşene kadar kavurun.
  • 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip kavurmaya devam edin.
  • 350 gr orta yağlı dana kıymayı ilave edip, kıymayı kavurun.
  • 3 adet minik doğranmış çarliston biberi, 3 adet minik küpler halinde doğranmış domatesi, 1 tatlı kaşığı tuzu, 1 çay kaşığı karabiberi, 1 çay kaşığı kırmızı pul biberi sırasıyla ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Son olarak 1 yemek kaşığı tereyağ ekleyin ve tavanın üstüne kapak kapatıp, suyunu çekene kadar pişirin.
  • Bir kaba boşaltın ve soğumaya bırakın.

Peynirli harcın hazırlanması:
  • 300 gr rendelenmiş ya da ezilmiş beyaz peyniri bir kaba koyun. 7 - 8 dal ince doğranmış maydonoz ekleyin ve iyice karıştırın

HAMURUN VE PİDELERİN HAZIRLANMASI:
  • Bir karıştırma kabına 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt, 1 çay bardağı (100 ml) ılık su ve 1/2 yemek kaşığı toz şeker koyup, şeker eriyene kadar karıştırın.
  • 1 paket (10 gr) kuru maya ekleyip karıştırın. Kabın üzerini streç film ile sıkıca kapatın ve 10 dakika bekletin.
  • Başka bir karıştırma kabına 4 su bardağı (480 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı tuzu birlikte eleyin.
  • Bekletilip köpüren mayalı karışıma 1/2 çay bardağı (50 ml) sıvı yağ ve 1 adet yumurta ekleyip iyica karıştırın. Elenmiş unu parti parti ekleyin ve oluşan hamuru özdeş hale gelene kadar iyice yoğurun.
  • Kabın içini sıvı yağ ile yağlayın ve hamuru kaba koyun. Hamurun üzerine de çok az sıvı yağ sürün ve kabın üstünü streç film ile kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın.
  • Kabarıp iki katına ulaşan mayalı hamuru, biraz un serpilen tezgah üzerinde bir kez daha yoğurun ve 8 eşit parçaya bölün. Herbir parçayı avucunuzda yuvarlayıp bezeler oluşturun ve kurumaması için üzerini örtün.
  • Herbir bezeyi merdane ile uzunlamasına açın ve iç malzemesini koyun. İki ucunu birleştirin ve kenarları üzerine kıvırıp pide şekli verin. İki ucundan hafifçe çekip uzatın ve pişirme kağıdı serilen tepsiye yerleştirin.
  • 1 adet yumurta sarısını pidelerin üzerine sürün ve önceden 200° C ısıtılan fırında 15 - 20 dakika pişirin.
  • Fırından çıkan sıcak pidelerin kenarlarına tereyağ sürün ve servis yapın.

Afiyet olsun.