MALZEMELER
(8-9 adet simit için)
- 1,5 çay bardağı (150 ml) ılık su
- 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt
- 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker
- 2 paket (20 gr) instant kuru maya
- 4,5 su bardağı (500 gr) un
- 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz
- 50 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
- 2 yemek kaşığı (25 ml) sıvı yağ
ÜZERİ İÇİN:
- 2 yemek kaşığı pekmez
- 1,5 çay bardağı (150 ml) su
- 1 su bardağı susam (yağsız tavada hafifçe kavurun)
YAPILIŞI
VİDEO Tarif
- Büyük bir karıştırma kabına 1,5 çay bardağı (150 ml) ılık su, 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt ve 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker koyup karıştırın.
- 2 paket (20 gr) instant kuru mayayı ekleyip karıştırın ve köpürene kadar 15 dakika dinlenmeye bırakın.
- Bir başka kaba 4,5 su bardağı (500 gr) unu ve 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuzu eleyin.
- Köpüren mayalı karışıma, oda sıcaklığında yumuşamış 50 gr tereyağını ve 2 yemek kaşığı (25 ml) sıvı yağı ekleyin. Elediğiniz un/tuz karışımını parti parti ilave edin ve hamuru elastiki ve düzgün bir form alana kadar yoğurun.
- Yoğurulan hamuru sıvı yağ ile yağlanmış bir kaba koyun ve üzerini de fırça ile hafif yağlayın. Streç film ile sıkıca kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Bu arada, kullanacağınız susam kavrulmamış ise, yağsız tavada susamları hafifçe kavurup soğumaya bırakın.
- Kabarıp 2 kat hacime ulaşan hamuru bir kez daha yoğurun ve eşit büyüklükte 16 adet beze kesin.
- Her bir bezeyi tezgah üzerinde avuç içlerinizle yuvarlayarak, yaklaşık 1,5 cm çapında ve 30 cm uzunluğunda bir çubuk gibi uzatın .
- Hamurları ikişer ikişer, saç örgüsü gibi birbirine dolayın ve simit şekline getirip uçlarını yapıştırın.
- 2 yemek kaşığı pekmez ve 1,5 çay bardağı (150 ml) suyu bir kapta iyice çırpın.
- Simitleri önce bu karışıma batırın, sonra kavrulmuş susama bulayıp, elinizle simide son şeklini verin ve fırın tepsisine dizin.
- Simitleri biraz daha mayalanıp kabarması için, fırına koymadan önce üstlerini örtün ve 30 dakika daha beklemeye alın.
- Önceden 190 °C ısıtılan fırında, yaklaşık 25 - 30 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirip servis yapın.
Afiyet olsun.