Pastane Simidi Tarifi


MALZEMELER

(8-9 adet simit için)
  • 1,5  çay bardağı (150 ml) ılık su
  • 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt
  • 2  yemek kaşığı (30 gr) toz şeker
  • 2  paket (20 gr) instant kuru maya
  • 4,5 su bardağı (500 gr) un
  • 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz
  • 50 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 2 yemek kaşığı (25 ml) sıvı yağ

ÜZERİ İÇİN:
  • 2  yemek kaşığı pekmez
  • 1,5 çay bardağı (150 ml) su
  • 1 su bardağı susam (yağsız tavada hafifçe kavurun)


YAPILIŞI


VİDEO Tarif



  • Büyük bir karıştırma kabına 1,5 çay bardağı (150 ml) ılık su, 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt ve 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker koyup karıştırın.
  • 2 paket (20 gr) instant kuru mayayı ekleyip karıştırın ve köpürene kadar 15 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Bir başka kaba 4,5 su bardağı (500 gr) unu ve 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuzu eleyin.
  • Köpüren mayalı karışıma,  oda sıcaklığında yumuşamış  50 gr  tereyağını ve 2 yemek kaşığı (25 ml) sıvı yağı ekleyin. Elediğiniz un/tuz karışımını parti parti ilave edin ve hamuru elastiki ve düzgün bir form alana kadar yoğurun.
  • Yoğurulan hamuru sıvı yağ ile yağlanmış bir kaba koyun ve üzerini de fırça ile hafif yağlayın. Streç film ile sıkıca kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın.
  • Bu arada, kullanacağınız susam kavrulmamış ise, yağsız tavada susamları hafifçe kavurup soğumaya bırakın.
  • Kabarıp 2 kat hacime ulaşan hamuru bir kez daha yoğurun ve eşit büyüklükte 16 adet beze kesin.
  • Her bir bezeyi tezgah üzerinde avuç içlerinizle yuvarlayarak, yaklaşık 1,5 cm çapında ve 30 cm uzunluğunda bir çubuk gibi uzatın .
  • Hamurları ikişer ikişer, saç örgüsü gibi birbirine dolayın ve simit şekline getirip uçlarını yapıştırın.
  • 2 yemek kaşığı pekmez ve 1,5 çay bardağı (150 ml) suyu bir kapta iyice çırpın.
  • Simitleri önce bu karışıma batırın, sonra kavrulmuş susama bulayıp, elinizle simide son şeklini verin ve fırın tepsisine dizin.
  • Simitleri biraz daha mayalanıp kabarması için, fırına koymadan önce üstlerini örtün ve  30 dakika daha beklemeye alın.
  • Önceden 190 °C  ısıtılan fırında,  yaklaşık 25 - 30 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirip servis yapın.


Afiyet olsun.