MALZEMELER
25 cm çapında yuvarlak bir borcam
KEK İÇİN
25 cm çapında yuvarlak bir borcam
KEK İÇİN
- 4 adet yumurta (sarıları ve aklarını ayırıp 2 ayrı kaba koyun)
- 1 su bardağı (185 gr) toz şeker
- 1 su bardağı (200 gr) yoğurt
- 1 çay bardağı (100 gr) eritilmiş tereyağ
- 1 su bardağı (135 gr) irmik
- 1 su bardağı (110 gr)un
- 1 paket (10 gr) kabartma tozu
- 1 paket (5 gr) vanilya
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 3 su bardağı (600 ml) su
- 3 su bardağı (550 gr) toz şeker
- 1/2 limonun suyu
- Kaymak ve iri dövülmüş Antep fıstığı, ya da
- Hindistan cevizi
YAPILIŞI
- Bir pişirme kabına 3 su bardağı (600 ml) su ve 3 su bardağı (550 gr) toz şeker koyun ve soğukken biraz karıştırıp şekerin erimesini sağlayın. Orta ateşte kaynamaya bırakın. Ocaktan almadan önce,
- 1/2 limonun suyunu ekleyin ve 2-3 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
- 4 adet yumurtanın sarılarını ve aklarını ayırıp 2 ayrı kaba koyun.
- 4 adet yumurta sarısı ile 1 su bardağı (185 gr) toz şekeri krema haline gelene kadar mikser ile çırpın.
- 1 su bardağı (200 gr) yoğurdu ve 1 çay bardağı (100 gr) eritilmiş tereyağı ekleyip çırpmaya devam edin.
- Başka bir karıştırma kabında, 4 yumurtanın akını mikserin hızlı devrinde, akışkan olmayan bir köpük haline gelene kadar çırpın ve önceden hazırlanan karışıma 3 parti halinde ekleyip karıştırın.
- 1 su bardağı (135 gr) irmiği, elenmiş 1 su bardağı (110 gr) unu, 1 paket (10 gr) kabartma tozunu, 1 paket (5 gr) vanilyayı ekleyip özdeş hale gelene kadar karıştırın. Son olarak, 1 adet portakal kabuğunun rendesini ekleyin ve bir spatula ile karıştırıp, karışımın içine eşit dağılmasını sağlayın.
- Hazırlanan hamuru, içi yağlanıp unlanmış bir borcama boşaltın ve önceden 180° C ısıtılmış fırında 40 - 45 dakika (üstü kızarana kadar) pişirin. Kürdan testi yapıp tam piştiğinden emin olun.
- Kürdanla kekin üzerinde minik delikler açın.
- Kekin ilk sıcaklığı geçince (ancak hala sıcak iken), soğuyan şerbeti kekin üzerine yavaş yavaş gezdirerek dökün.
- En az 2 - 3 saat şerbeti çekmesini bekleyin.
- Dilimler halinde kesin ve kaymak ve dövülmüş Antep fıstığı ile (ya da hindistan cevizi serperek) servis yapın.