Revani Tatlısı Tarifi

 Video Tarif

MALZEMELER

25 cm çapında yuvarlak bir borcam

KEK İÇİN
  • 4 adet yumurta (sarıları ve aklarını ayırıp 2 ayrı kaba koyun)
  • 1 su bardağı (185 gr) toz şeker
  • 1 su bardağı (200 gr) yoğurt
  • 1 çay bardağı (100 gr) eritilmiş tereyağ
  • 1 su bardağı (135 gr) irmik
  • 1 su bardağı (110 gr)un
  • 1 paket (10 gr) kabartma tozu
  • 1 paket (5 gr) vanilya
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
ŞERBET İÇİN
  • 3 su bardağı (600 ml) su
  • 3 su bardağı (550 gr) toz şeker
  • 1/2 limonun suyu 
ÜSTÜ İÇİN (Tercihe bağlı olarak))
  • Kaymak ve iri dövülmüş Antep fıstığı, ya da
  • Hindistan cevizi


YAPILIŞI





  • Bir pişirme kabına 3 su bardağı (600 ml) su ve 3 su bardağı (550 gr) toz şeker koyun ve soğukken biraz karıştırıp şekerin erimesini sağlayın. Orta ateşte kaynamaya bırakın. Ocaktan almadan önce, 
  • 1/2 limonun suyunu ekleyin ve 2-3 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
  • 4 adet yumurtanın sarılarını ve aklarını ayırıp 2 ayrı kaba koyun.
  • 4 adet yumurta sarısı ile 1 su bardağı (185 gr) toz şekeri krema haline gelene kadar mikser ile çırpın.
  • 1 su bardağı (200 gr) yoğurdu ve 1 çay bardağı (100 gr) eritilmiş tereyağı ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Başka bir karıştırma kabında, 4 yumurtanın akını mikserin hızlı devrinde, akışkan olmayan bir  köpük haline gelene kadar çırpın ve önceden hazırlanan karışıma 3 parti halinde ekleyip karıştırın.
  • 1 su bardağı (135 gr) irmiği, elenmiş 1 su bardağı (110 gr) unu, 1 paket (10 gr) kabartma tozunu, 1 paket (5 gr) vanilyayı ekleyip özdeş hale gelene kadar karıştırın. Son olarak, 1 adet portakal kabuğunun rendesini ekleyin ve bir spatula ile karıştırıp,  karışımın içine eşit dağılmasını sağlayın.
  • Hazırlanan hamuru,  içi yağlanıp unlanmış bir borcama boşaltın ve önceden 180° C ısıtılmış fırında  40 - 45 dakika (üstü kızarana kadar) pişirin. Kürdan testi yapıp tam piştiğinden emin olun.
  • Kürdanla kekin üzerinde minik delikler açın.
  • Kekin ilk sıcaklığı geçince (ancak hala sıcak iken), soğuyan şerbeti kekin üzerine yavaş yavaş gezdirerek dökün.
  • En az 2 - 3 saat şerbeti çekmesini bekleyin.
  • Dilimler halinde kesin ve kaymak ve dövülmüş Antep fıstığı ile (ya da hindistan cevizi serperek) servis yapın. 
Afiyet olsun.