MALZEMELER
Evdeki bayatlamış kekinizi değerlendirmenin en iyi yolu ay çöreği yapımıdır. Kek dolgu malzemesi olarak kullanılacak olup, eğer kekiniz sade ise, rondo ile öğütme işlemi sırasında içine 2 yemek kaşığı (20 gr) kakao eklemeniz gerekir. Kekiniz
kakaolu ise, ayrıca kakao ilavesine gerek yoktur.
Dolgu için kekiniz yoksa, kek yapımı için malzeme
listesi ve tarifi aşağıda verilmiştir.
AY ÇÖREĞİ HAMURU İÇİN
- 125 gr tereyağ
- 1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ
- 4 yemek kaşığı (60 gr) toz şeker
- 2 adet yumurta (oda sıcaklığında) - Yumurtalardan birinin tamamı ve diğerinin sadece akı hamur malzemesine eklenecek olup, kalan sarısı çöreklerin üzerine sürülecektir
- 1/2 su bardağı (100 ml) ılık süt
- 4,5 su bardağı (500gr) un
- 1 tutam tuz
- 1 paket (10 gr) instant kuru maya
- 1 çay kaşığı mahlep
- 3 su bardağı kek (Eğer sade kek kullanacaksanız, rondoda öğütürken 2 yemek kaşığı (20 gr) kakao ekleyin; kakaolu ise ilave kakao gerektirmez)
- 1/2 su bardağı (100 ml) ılık süt
- 1 yemek kaşığı (15 gr)pudra şekeri
- 1 çay bardağı (50 gr) ceviz içi (dövülmüş)
- 1/2 çay bardağı (50 gr) kuru üzüm
- 1 tatlı kaşığı (5 gr) tarçın
- 1 yumurtanın sarısı
- 1 çay kaşığı toz şeker
- Tercihe bağlı olarak: file badem, file fındık, dövülmüş antep fıstığı
YAPILIŞI
DOLGU HARCININ HAZIRLANMASI
- Evdeki kekinizden 4-5 dilimi rondo ile öğütün (3 su bardağı kadar öğütülmüş kek gerekiyor).
- Öğütülen 3 su bardağı keke, 1/2 su bardağı (100 ml) ılık süt ve 1 yemek kaşığı (15 gr) pudra şekeri ekleyin ve karıştırın. Eğer öğütülen kek sade ise, karışıma 2 yemek kaşığı (20 gr) kakao eklemeniz gerekir. Kekiniz kakaolu ise, ayrıca kakao ilevesine gerek yoktur.
- 1 çay bardağı (50 gr) dövülmüş ceviz, 1/2 çay bardağı (50 gr) kuru üzüm ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tarçın ilave edin ve bir spatula ile her tarafına eşit dağılacak şekilde karıştırın.
- Oda sıcaklığında yumuşamış 125 gr tereyağ, 1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ ve 4 yemek kaşığı (60 gr) toz şekeri, mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpın.
- 1 yumurtanın tamamını, diğer yumurtanın sadece akını (sarısı üstüne sürmek için kullanılacaktır) ve 1/2 su bardağı (100 ml) ılık sütü karışıma ekleyip çırpmaya devam edin.
- 4,5 su bardağı (500 gr) un, 1 tutam tuz, 1 paket (10 gr) instant kuru maya ve 1 çay kaşığı mahlepi sıvı karışımın içine eleyin ve mikserin hamur ucu ile karıştırın.
- Malzemeler tamamen karıştıktan sonra, elinizle iyice yoğurarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluşturun.
- Hamur kabının üstünü örtün ve oda sıcaklığında 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Tezgaha un serpin ve hamuru bir kez daha yoğurun.
- Bıçak ile eşit parçalara bölüp, avucunuzda yuvarlayarak küçük bezeler oluşturun.
- Unlanmış tezgahta, her bir bezeyi merdane ile ince olarak açın.
- Hazırladığınız dolgu harcından bir yemek kaşığı kadarını, açılan hamurun bir kenarına uzunlamasına koyun.
- Hamuru harcın üstüne kapatıp yuvarlayın. Uçlarını sivrilterek birleştirip ay şekli verin.
- Hazırlanan çörekleri, pişirme kağıdı serilmiş bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizin ve üstlerine 1 çay kaşığı toz şeker ile çırpılan yumurta sarısını sürün.
- Çöreklerin üzerine file badem serpiştirin.
- Önceden 180° C ısıtılan fırında üstleri kızarana kadar (yaklaşık 30 - 35 dakika) pişirip servis yapın.
Afiyet olsun