KEK İÇİN
- 1/2 çay bardağı (50 ml) taze sıkılmış limon suyu
- 1 limon kabuğu rendesi
- 125 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
- 1,5 su bardağı (285 gr) toz şeker
- 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1,5 çay bardağı (150 ml) süt
- 3 su bardağı (330 gr) un
- 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu
- 1 paket (5 gr) toz vanilya
SOS İÇİN
- 3 yemek kaşığı (45 gr) pudra şekeri
- 1/2 limonun suyu
YAPILIŞI
- 1/2 çay bardağı (50 ml) taze limon suyu sıkın ve 1 adet limonun kabuğunu rendeleyin.
- Oda sıcaklığında yumuşamış 125 gr tereyağ ve 1,5 su bardağı (285 gr) toz şekeri bir karıştırma kabına koyun. Mikser ile önce yavaş, sonra hızlı devirde, krema haline gelene kadar karıştırın.
- Oda sıcaklığında beklemiş 3 adet yumurtayı, tek tek karışıma ekleyip, karıştırmaya devam edin.
- 1,5 çay bardağı (150 ml) süt ekleyin ve karışım tamamen özdeş hale gelene kadar çırpmaya devam edin.
- Hazırladığınız 1/2 çay bardağı (50 ml) taze limon suyunu ve 1 adet rendelenmiş limon kabuğunu da ekleyip karıştırın.
- Başka bir karıştırma kabına 3 su bardağı (330 gr) unu, 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozunu ve 1 paket (5 gr) toz vanilyayı eleyin.
- Unlu karışımı, sıvı karışımların kabına parti parti ekleyin ve mikserin hamur ucu ile, düşük devirde iyice karıştırın.
- Tamamlanan hamur karışımını, içi katı yağ ile yağlanmış ve un serpilmiş kek kalıbına boşaltın. Bir spatula ile yayıp, üzerini düzleyin. Kalıbın tabanını tezgaha 5-6 kez hafifçe vurarak, hamurun kalıba iyice yerleşmesini sağlayın.
- Önceden 180° C ısıtılan fırında 45 - 50 dakika pişirin ve kürdan testi yaparak tamamen piştiğinden emin olun (keke batırılan kürdan temiz çıkmalıdır).
- Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- Kalıptan çıkarılan kekin üzerine pudra şekeri serpin ve ince şeritler şeklinde kesilmiş limon kabukları ile süsleyin.
- Limonlu sosu hazırlamak için, bir kaseye 3 yemek kaşığı (45 gr) pudra şekeri ve 1/2 limon suyu koyup iyice karıştırın. Bir kaşıkla, herbir kek diliminin üzerine az miktarda döküp servis yapın.
Afiyet olsun.