MALZEMELER
KEK MALZEMELERİ
(24 cm çapında bir kek kalıbı)
- 2/3 su bardağı (135 ml) sıvı yağ
- 1 + 1/2 su bardağı (285 gr) toz şeker
- 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1/2 su bardağı (100 ml) süt
- 2 + 1/2 su bardağı (285 gr) un
- 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu
- 1 paket (5 gr) toz vanilya
- 3 yemek kaşığı (40 gr) kakao
- 1 su bardağı (125 gr) damla çikolata
KREMA MALZEMELERİ
- 2 adet büyük boy yumurta
- 3 yemek kaşığı (40 gr) un
- 3 yemek kaşığı (40 gr) mısır nişastası
- 1 Su bardağı (200 ml) krema
- 1 + 1/2 Su bardağı (300 ml) süt
- 1/2 su bardağı (100 gram) toz şeker
- 1 tutam tuz
- 1 paket (5 gr) toz vanilya
- 3 yemek kaşığı (45 gr) soğuk tereyağ (3 parçaya bölünmüş)
- Krem şanti için:
- 1 paket krem şanti
- 1 çay bardağı süt
DİĞER MALZEMELER
- İçine koymak için 5 - 6 adet muz (muzun büyüklüğüne bağlı olarak)
- Üstüne serpmek için 75 gr bitter çikolata (rendelenmiş)
YAPILIŞI
KEKİN HAZIRLANMASI
:
- 24 cm çapındaki kelepçeli bir kek kalıbının içini katı yağ ile yağlayıp, içini pişirme kağıdı ile kaplayın.
- 1 + 1/2 su bardağı (285 gr) toz şeker ve 2/3 su bardağı (135 ml) sıvı yağı bir karıştırma kabına koyun. Mikser ile karıştırın.
- Oda sıcaklığında beklemiş 4 adet yumurtayı teker teker karışıma ekleyip, mikserin hızlı devrinde karıştırmaya devam edin.
- 1/2 su bardağı (100 ml) süt ekleyin ve karışım tamamen özdeş hale gelene kadar çırpmaya devam edin.
- 2 + 1/2 su bardağı (285 gr) unu, 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozunu, 1 paket (5 gr) toz vanilyayı ve tepeleme 3 yemek kaşığı (40 gr) kakaoyu karışımın içine eleyin ve mikserin hamur ucu ile, düşük devirde iyice karıştırın.
- 1 su bardağı (125 gr) damla çikolatayı hamura ekleyin ve bir spatula ile alttan üste doğru karıştırarak, çikolataların her tarafa eşit dağılmasını sağlayın.
- Hazırlanan karışımı kek kalıbına boşaltın. Bir spatula ile yayıp, üzerini düzleyin. Kalıbın tabanını tezgaha 5-6 kez hafifçe vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
- Önceden 180° C ısıtılan fırında 55 - 60 dakika pişirin ve kürdan testi yaparak içinin piştiğinden emin olun (keke batırılan kürdan temiz çıkmalı).
- Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
KREMANIN HAZIRLANMASI
:
- Bir karıştırma kabında 2 adet büyük boy yumurta, 3 yemek kaşığı (40 gr) un ve 3 yemek kaşığı (40 gr) mısır nişastasını mikser ile çırpın.
- Bir pişirme kabına, 1 Su bardağı (200 ml) krema ve 1 + 1/2 su bardağı (300 ml) süt koyup karıştırın.
- 1/2 su bardağı (100 gr) toz şeker, 1 tutam tuz ve 1 paket (5 gr) toz vanilya ekleyip orta ateşte kaynatın (ara ara karıştırın).
- Kenarlar ve ortada kabarcıklar oluştuğunda, 1 kepçe alıp yumurta/nişasta karuışımına ekleyip karıştırın ve tekrar kaynayan sütlü karışıma katın. Koyulaşana kadar, hızlı hızlı karıştırarak pişirin.
- Ocaktan alın ve 3 yemek kaşığı (45 gr) soğuk tereyağını (3 parçaya bölünmüş), tek tek ve biri eriyince diğerini ekleyip karıştırmak suretiyle, sütlü karışıma ilave edin.
- Hazırlanan kremayı bir kaba aktarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- 1 paket krem şantiyi 1 çay bardağı soğuk süt ile çırpın ve ılık kremaya ekleyip iyice karıştırın.
- Üstünü streç film ile örtün. Streç film, kremanın yüzeyine tamamen değmelidir (bu işlem, kremanın üzerinde kaymak tabakası oluşmasını önlemek içindir).
- Kremayı buzdolabına koyun ve en az 1 saat soğutun.
PASTANIN HAZIRLANMASI:
- Soğuyan kekin kenarından içe doğru 1,0 - 1,5 cm kalınlığında bir çember kalacak şekilde işaretleyin ve keskin bir bıçak ile çemberin iç kısmını bir havuz şeklinde oyun. Kek tabanının kalınlığı yaklaşık 1,0 - 1,5 cm kalınlığında bırakılmalıdır.
- Çıkan kek parçalarını başka bir tabağa alıp, blender (ya da rondo) yardımıyla toz haline getirin.
- 5 - 6 adet muzu kekin içindeki oyuğa yerleştirin ve kremayı üzerine döküp, kubbe şekli verin.
- Ufaladığınız kek parçalarını kremanın üzerine serpiştirin ve kubbeye elinizle son şeklini verin .
- 75 gr bitter çikolatayı rendeleyin ve kekin üzerine serpiştirin.
- Kekinizi buzdolabına koyun ve en az 6 saat (tercihen 1 gece) soğutun.
- Üzerini süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.