MALZEMELER
( 22 cm'lik kelepçeli kek kalıbı )
KEK İÇİN:
- 250 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
- 1 + 1/2 su bardağı (265 gr) toz şeker
- 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1/4 su bardağı (50 ml) süt
- 2 + 1/3 su bardağı (265 gr) un
- 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu
- 1 paket (5 gr) toz vanilya
- 1 su bardağı (125 gr) damla çikolata
KREMASI İÇİN:
- 3 adet yumurta sarısı
- 1/3 su bardağı (50 gr) toz şeker
- 1 tutam tuz
- 2 yemek kaşığı (20 gr) un
- 2 yemek kaşığı (20 gr) mısır nişastası
- 1 + 1/2 su bardağı (300 ml) süt
- 1 paket (5 gr) toz vanilya
- 75 gr bitter çikolata
YAPILIŞI
- Oda sıcaklığında yumuşamış 250 gr tereyağ ve 1 + 1/2 su bardağı (265 gr) toz şekeri bir karıştırma kabına koyun. Mikser ile önce yavaş, sonra hızlı devirde, krema haline gelene kadar karıştırın.
- Oda sıcaklığında beklemiş 4 adet yumurtayı teker teker karışıma ekleyip, mikserin hızlı devrinde karıştırmaya devam edin.
- 1/4 su bardağı (50 ml) süt ekleyin ve karışım tamamen özdeş hale gelene kadar çırpmaya devam edin.
- 2 + 1/3 su bardağı (265 gr) unu, 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozunu ve 1 paket (5 gr) toz vanilyayı karışımın içine eleyin ve mikserin hamur ucu ile, düşük devirde iyice karıştırın.
- 1 su bardağı (125 gr) damla çikolatayı hamura ekleyin ve bir spatula ile alttan üste doğru karıştırarak, çikolataların her tarafa eşit dağılmasını sağlayın.
- Hazırlanan karışımı, içi yağlanmış ve pişirme kağıdı kaplanmış 22 cm çapındaki kelepçeli bir kek kalıbına boşaltın. Bir spatula ile yayıp, üzerini düzleyin. Kalıbın tabanını tezgaha 3-4 kez hafifçe vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
- Önceden 180° C ısıtılan fırında 55 - 60 dakika pişirin ve kürdan testi yaparak içinin piştiğinden emin olun (keke batırılan kürdan temiz çıkmalı). Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- Bir karıştırma kabına 3 adet yumurta sarısı ve 1/3 su bardağı (50 gr) toz şeker koyun ve bir çırpıcı yardımı ile iyice çırpın.
- 1 tutam tuz, 2 yemek kaşığı (20 gr) un ve 2 yemek kaşığı (20 gr) mısır nişastası ekleyin ve krema kıvamına gelene kadar çırpıcı ile çırpmaya devam edin.
- Bir tencereye 1 + 1/2 su bardağı (300 ml) süt ve 1 paket (5 gr) toz vanilya koyun ve orta ateşte kaynatın. Kaynama noktasına gelip kabarcıklar oluşmaya başlayınca, az bir miktarını yumurtalı karışıma ekleyip karıştırarak, yumurtalı karışımın ısınmasını sağlayın.
- Yumurtalı karışımın tamamını süt tenceresine ekleyin ve orta ateşte (sürekli karıştırarak) tekrar pişirmeye koyun.
- Kaynamaya başlayınca, parçalara ayrılmış 75 gr bitter çikolatayı ekleyip iyice karıştırın ve ocaktan alıp karışımı bir kaseye boşaltın.
- Servis tabağının dört bir kenarına, şerit şeklinde kesilmiş pişirme kağıtlarını yerleştirin ve soğuyan kek kalıbını ters olarak servis tabağına koyun. Kalıbın kelepçesini açın ve kalıbı ve içindeki pişirme kağıtlarını çıkartın.
- Hazırlanan çikolatalı kremayı, bir spatula ile kekin üstüne ve yanlarına sürüp sıvayın. Her tarafını düzgün bir biçimde sıvadıktan sonra bir gece buzdolabında bekletin.
- Üstünü, toz antep fıstığı ve şekerlemeler ile süsleyip servis yapın.