Limonlu Tart Tarifi


 Video Tarif için Tıklayın

MALZEMELER 


(24 cm çapında tart kalıbı)

HAMURU İÇİN

  • 2 su bardağı (220 gr) un
  • 1 tutam tuz
  • 1/2  su bardağı (70 gr) pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 120 gr tereyağ (soğuk - küp küp kesilmiş)
  • 2 yumurta sarısı
  • 1,5 yemek kaşığı buzlu su


DOLGUSU  İÇİN

  • 4 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı (200 gr) toz şeker
  • 4 dolu yemek kaşığı (40 gr) mısır nişastası
  • 1 tutam tuz
  • 2 bardak (350 mililitre) su
  • 2 limonun suyu (60 mililitre)
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 50 gram tereyağ

ÜSTÜ (MERENG) İÇİN

  • 4 yumurta akı
  • 1/2  bardak (100 gr) toz şeker

YAPILIŞI 



TART HAMURUNUN HAZIRLANMASI :

  • Karıştırma kabına, 2 su bardağı (220 gr) unu eleyin.
  • 1 tutam tuz, 1/2  su bardağı (70 gr) pudra şekeri, 1 paket vanilya, 120 gr tereyağ (soğuk - küp küp kesilmiş) ekleyip karıştırın.
  • 2 yumurta sarısı, 1,5 yemek kaşığı buzlu su ekleyin ve mikserin hamur ucu ile karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamuru top şeklinde yoğurup, buzdolabı poşetine koyun ve 30 dakika buzdolabında bekletin.
  • Buzdolabından çıkardığınız hamuru, un serpilen tezgah üzerinde, bir merdane yardımıyla açın. Hamurun çapının, kullanacağınız tart kalıbı çapından yaklaşık 3 cm daha büyük olmasına dikkat edin.
  • Hamuru merdanenin etrafına dolayıp tart kalıbının içine taşıyın. Tabanın ve kenarların tamamen oturması ve tart kalıbının şeklini alması için bir kaşık yardımıyla bastırın. Kenarlardan taşan hamuru temizleyin.
  • Bir çatal ucu ile hamurun çeşitli yerlerinde  minik delikler açın.
  • Önceden 180 derece C ısıtılan fırında (alt+üst rezistans konumunda) 25-30  dakika pişirin (kenarlar açık kahve rengine dönene kadar).
  • Fırından çıkan tart hamurunu soğumaya bırakın.


LİMONLU DOLGUNUN  HAZIRLANMASI :

  • Bir pişirme kabına 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı (200 gr) toz şekeri, 4 dolu yemek kaşığı (40 gr) mısır nişastası ve 1 tutam tuz koyup bir kaşık ile karıştırın.
  • 2 bardak (350 mililitre) su, 2 limonun suyu (60 mililitre) ve 1 limon kabuğu rendesi ekleyip, orta ateşte karıştırmaya devam edin.
  • Kaynama noktasına gelince, 50 gram tereyağ ilave ederek, tereyağın tamamen eriyip karışmasını sağlayın.
  • Bu arada başka bir kapta çırpılan 4 yumurta sarısına, kaynamakta olan karışımdan bir kepçe dökün ve karıştırdıktan sonra, tekrar kaynayan karışıma ekleyin.
  • Ocağı kapatın ve biraz daha karıştırıp soğumaya bırakın.


MERENGİN  HAZIRLANMASI :

  • 4 yumurtanın akını, mikserin hızlı devrinde, köpürtene kadar iyice çırpın.
  • 1/2  bardak (100 gr) toz şekeri azar azar ekleyin ve koyu bir kıvam alana kadar mikserin hızlı devri ile çırpmaya devam edin (koyu ve akışkan olmayan bir krema kıvamı alması gerekir).


LİMONLU TARTIN  HAZIRLANMASI :

  • Soğuyan tart hamurunun üzerine, yine soğumaya bırakılmış olan limon dolgusunu döküp yayın ve bir kaşığın tersi ile düzgün bir zemin oluşturun.
  • Hazırlanan merengi, dolgunun üzerine yayın ve bir kaşığın tersi ile hafif bastırıp, yukarı doğru hızla çekerek, merengin üzerinde sivri tepecikler oluşturun.
  • Tartınızın üstünün kızartılması için, önceden 200 derece C ısıtılan fırında (sadece üst rezistans konumunda)  8 - 10 dakika pişirin.
  • Fırından alınan tartı, en az 6 saat (tercihen bir gece) buzdolabında bekletin ve servis yapın.

Afiyet olsun.