MALZEMELER
- 3/4 su bardağı (70 gr) çekilmiş toz badem
- 3/4 su bardağı (135 gr) toz şeker
- 115 gr tereyağ (eritilmiş)
- 1/2 su bardağı (50 gr) un
- 4 adet yumurta akı
- 2 yemek kaşığı (20 gr) kakao
Üstü için:
- 1/2 su bardağı (90 gr) toz şeker
- 20 gram kabuğu soyulmuş çiğ badem
YAPILIŞI
- Rondo'da, 3/4 su bardağı (70 gram) toz badem
ve 3/4 su bardağı (135 gr) toz şekeri birlikte çekin. Bu karışımı
bir karıştırma kabına eleyin.
- Pişirme kabına 115 gr tereyağı koyun ve orta
ateşte eritip ılınmaya bırakın.
- Karıştırma kabındaki toz badem ve şeker
karışımının üzerine, 1/2 su bardağı (50 gr) unu eleyerek ilave edip, bir
kaşık ile karıştırın.
- Başka bir karıştırma kabına, 4 adet
yumurtanın akını koyup, mikser ile hızlı devirde çırpın ve önceki karışıma
ekleyin.
- Eritilip ılınmaya bırakılan tereyağını, tel
süzgeçten geçirerek karışıma ekleyin ve mikserin hızlı devrinde çırparak
tüm malzemenin özdeşleşmesini sağlayın.
- Hazırlanan karışımın 1/3'lük bölümünü başka
bir kaseye aktarın ve buna, 2 yemek kaşığı (20 gr) kakaoyu eleyip
spatula ile karıştırın.
- 6 adet muffin kalıbının içini katı yağ ile
yağlayın ve üzerine un serpip, fazlasını silkeleyin.
- Sade karışımın yarısını kalıpların dibine
paylaştırıp üzerlerine kakaolu karışımın tamamını dökün. Kalan sade
karışımı da kakaolu katmanın üzerine yayın. Kalıpların üzerinde bir parmak
kadar boşluk kalmasına dikkat edin. Bir kürdan ya da bıçağı, karışımların
içinde "S" harfi çizer gibi dolaştırıp mermer benzeri desenler
oluşturun.
- Fırınınıza, 200°C ön ısıtma yapın ve sonra
dereceyi 180°C 'a düşürüp kekleri fırına koyun. 20 - 25 dakika
kadar pişirin ve soğumaya bırakın.
- Kalın tabanlı çelik bir tencereye,
yarım su bardağı (90 gr) toz şeker koyup tencerenin tabanına yayın . Orta
ateşte, 5-10 dakika karıştırmadan şekerin erimesini bekleyin. Şeker
eriyip, sarı bir renk almaya başladığında, ocağı kısın. Düşük ısıda,
tencereyi zaman zaman ocaktan alıp sallayarak, şekerin yanmadan karamelize
olmasını sağlayın.
- Karamelize şekeri, soğuyan keklerin üzerine
bir kaşıkla azar azar dökün.
- Keklerin üzerini ve servis tabağını badem ile
süsleyip servis yapın.
Afiyet Olsun.