Kakaolu Balbadem Kekleri Tarifi


 Video Tarif içim Tıklayın

MALZEMELER 

  • 3/4 su bardağı (70 gr) çekilmiş toz badem
  • 3/4  su bardağı (135 gr) toz şeker
  • 115  gr tereyağ (eritilmiş)
  • 1/2  su bardağı (50 gr) un
  • 4 adet yumurta akı
  • 2 yemek kaşığı (20 gr) kakao


      Üstü  için:

  • 1/2 su bardağı (90 gr) toz şeker
  • 20 gram kabuğu soyulmuş çiğ badem


 YAPILIŞI

  

  • Rondo'da, 3/4 su bardağı (70 gram) toz badem ve 3/4  su bardağı (135 gr) toz şekeri birlikte çekin. Bu karışımı bir karıştırma kabına eleyin.
  • Pişirme kabına 115 gr tereyağı koyun ve orta ateşte eritip ılınmaya bırakın.
  • Karıştırma kabındaki toz badem ve şeker karışımının üzerine, 1/2 su bardağı (50 gr) unu eleyerek ilave edip, bir kaşık ile karıştırın.
  • Başka bir karıştırma kabına, 4 adet yumurtanın akını koyup, mikser ile hızlı devirde çırpın ve önceki karışıma ekleyin.
  • Eritilip ılınmaya bırakılan tereyağını, tel süzgeçten geçirerek karışıma ekleyin ve mikserin hızlı devrinde çırparak tüm malzemenin özdeşleşmesini sağlayın.
  • Hazırlanan karışımın 1/3'lük bölümünü başka bir kaseye aktarın ve buna,  2 yemek kaşığı (20 gr) kakaoyu eleyip spatula ile karıştırın.
  • 6 adet muffin kalıbının içini katı yağ ile yağlayın ve üzerine un serpip, fazlasını silkeleyin.
  • Sade karışımın yarısını kalıpların dibine paylaştırıp üzerlerine kakaolu karışımın tamamını dökün. Kalan sade karışımı da kakaolu katmanın üzerine yayın. Kalıpların üzerinde bir parmak kadar boşluk kalmasına dikkat edin. Bir kürdan ya da bıçağı, karışımların içinde "S" harfi çizer gibi dolaştırıp mermer benzeri desenler oluşturun.
  • Fırınınıza, 200°C ön ısıtma yapın ve sonra dereceyi  180°C 'a düşürüp kekleri fırına koyun.  20 - 25 dakika kadar pişirin ve soğumaya bırakın.
  • Kalın tabanlı çelik bir tencereye,  yarım su bardağı (90 gr) toz şeker koyup tencerenin tabanına yayın . Orta ateşte, 5-10 dakika karıştırmadan şekerin erimesini bekleyin.  Şeker eriyip, sarı bir renk almaya başladığında, ocağı kısın. Düşük ısıda, tencereyi zaman zaman ocaktan alıp sallayarak, şekerin yanmadan karamelize olmasını sağlayın.
  • Karamelize şekeri, soğuyan keklerin üzerine bir kaşıkla  azar azar dökün.
  • Keklerin üzerini ve servis tabağını badem ile süsleyip servis yapın.


            Afiyet Olsun.