MALZEMELER
- 175 gr tereyağ (küp
küp kesilmiş - oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı (180 gr)
toz şeker
- 4 adet yumurta
- 1,5 su bardağı (180
gr) un
- 1 tutam tuz
- 1 paket (10 gr) hamur
kabartma tozu
- 1 paket (5 gr)
vanilya
- 4 adet mandalina
- 80 gram kabuğu
soyulmuş çiğ badem
Karameli
için:
- 1/2 su bardağı (90
gr) toz şeker
Süslemek
için:
- 3 adet mandalina (ya
da portakal)
- 20 gram kabuğu
soyulmuş çiğ badem
YAPILIŞI
- Karıştırma kabında,
175 gr küp küp kesilmiş, oda sıcaklığındaki tereyağına 1 su bardağı (180 gr) toz şeker ekleyin ve
mikserle çırpın.
- 4 adet oda
sıcaklığındaki yumurtayı, birer birer karışıma ekleyin ve çırpma işlemine
devam edin.
- 1,5 su bardağı (180
gr) un, 1 tutam tuz, 1 paket (10 gr) kabartma tozu ve 1 paket (5 gr) vanilyayı eleyip karışıma ilave
edin.
- Mikserin en düşük
hızı ile, malzemeler tamamen özdeşleşene kadar karıştırın.
- Kalın tabanlı çelik
bir tencereye, yarım su bardağı (90 gr) toz şeker koyup
tencerenin tabanına yayın . Orta ateşte, karıştırmadan şekerin
erimesini bekleyin. Şeker eriyip, sarı bir renk almaya
başladığında, ocağı kısın. Düşük ısıda, tencereyi zaman zaman ocaktan alıp
sallayarak, şekerin yanmadan karamelize olmasını sağlayın.
- 26 cm çapındaki
kelepçeli kek kalıbının tabanına pişirme kağıdı serin ve katı yağ ile
yağlayın.
- Hazırladığınız
karamelize şekeri kalıbın tabanına döküp, kabukları soyulmuş 80 gram çiğ
bademi karamelin üzerine serpiştirin (kalan 20 gram bademi, kekinizin
üstünü süslemek için ayırın).
- 4 adet mandalinayı,
halka şeklinde dilimleyin ve tabanı tamamen kaplayacak şekilde bademlerin
üzerine yerleştirin.
- Hazırladığınız kek
hamurunu kek kalıbına döküp yayın ve kalıbı tezgaha birkaç kez vurarak
yerleşmesini sağlayın.
- Önceden 180°C
ısıtılan fırında 40 - 50 dakika pişirin.
- Kekiniz soğuyunca,
üzerine bir servis tabağını ters olarak kapatın ve kalıbı ters çevirip
kelepçesini açın.
- Kalıptan çıkarılan
kekin üzerindeki pişirme kağıdını yavaşça sıyırıp çıkartın.
- Kekinizi mandalina
(ya da portakal) dilimleri ve bademlerle süsleyin ve servis yapın.
Afiyet olsun.