MANDALİNALI, BADEMLİ, KARAMEL SOSLU KEK TARİFİ


 Video tarif için tıklayın

MALZEMELER 

  • 175 gr tereyağ (küp küp kesilmiş - oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı (180 gr) toz şeker
  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı (180 gr) un
  • 1 tutam tuz
  • 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu
  • 1 paket (5 gr) vanilya
  • 4 adet mandalina
  • 80 gram kabuğu soyulmuş çiğ badem

Karameli için:
  • 1/2 su bardağı (90 gr) toz şeker

Süslemek için:
  • 3 adet mandalina (ya da portakal)
  • 20 gram kabuğu soyulmuş çiğ badem


YAPILIŞI

    

  • Karıştırma kabında, 175 gr küp küp kesilmiş, oda sıcaklığındaki tereyağına 1 su bardağı (180 gr) toz şeker ekleyin ve mikserle çırpın.
  • 4 adet oda sıcaklığındaki yumurtayı, birer birer karışıma ekleyin ve çırpma işlemine devam edin.
  • 1,5 su bardağı (180 gr) un, 1 tutam tuz, 1 paket (10 gr) kabartma tozu ve 1 paket (5 gr) vanilyayı eleyip karışıma ilave edin.
  • Mikserin en düşük hızı ile, malzemeler tamamen özdeşleşene kadar karıştırın.
  • Kalın tabanlı çelik bir tencereye,  yarım su bardağı (90 gr) toz şeker koyup tencerenin tabanına yayın . Orta ateşte, karıştırmadan şekerin erimesini bekleyin.  Şeker eriyip, sarı bir renk almaya başladığında, ocağı kısın. Düşük ısıda, tencereyi zaman zaman ocaktan alıp sallayarak, şekerin yanmadan karamelize olmasını sağlayın.
  • 26 cm çapındaki kelepçeli kek kalıbının tabanına pişirme kağıdı serin ve katı yağ ile yağlayın.
  • Hazırladığınız karamelize şekeri kalıbın tabanına döküp, kabukları soyulmuş 80 gram çiğ bademi karamelin üzerine serpiştirin (kalan 20 gram bademi, kekinizin üstünü süslemek için ayırın).
  • 4 adet mandalinayı, halka şeklinde dilimleyin ve tabanı tamamen kaplayacak şekilde bademlerin üzerine yerleştirin.
  • Hazırladığınız kek hamurunu kek kalıbına döküp yayın ve kalıbı tezgaha birkaç kez vurarak yerleşmesini sağlayın.
  • Önceden 180°C ısıtılan fırında 40 - 50 dakika pişirin.
  • Kekiniz soğuyunca, üzerine bir servis tabağını ters olarak kapatın ve kalıbı ters çevirip kelepçesini açın. 
  • Kalıptan çıkarılan kekin üzerindeki pişirme kağıdını yavaşça sıyırıp çıkartın.
  • Kekinizi mandalina (ya da portakal) dilimleri ve bademlerle süsleyin ve servis yapın.

      Afiyet olsun.