MALZEMELER
- 5 adet yumurta
- 1 su bardağı (180 gr) toz şeker
- 1 paket (5 gr) vanilya
- 1 tutam tuz
- 1/2 paket (5 gr) kabartma tozu
- 170 gr eritilmiş tereyağ
- 1 tam 2/3 su bardağı (195 gr) un
- 160 gram bitter çikolata
- 1 yemek kaşığı (10 gram ) elenmiş kakao
ÜSTÜ İÇİN :
- 80 gram sütlü çikolata
- 40 mililitre krema
YAPILIŞI
- Karıştırma kabında, 5 yumurta ve 1 su bardağı (180 gr) toz şekeri mikserle çırpın.
- 1 paket (5 gr) vanilya, 1 tutam tuz, 1/2 paket (5 gr) kabartma tozu ve 170 gr eritilmiş tereyağı sırasıyla ekleyip çırpma işlemine devam edin.
- Karışımın içine 1 tam 2/3 su bardağı (195 gr) unu eleyin ve tamamen özdeşleşene kadar mikserin en düşük devri ile çırpmaya devam edin.
- Karışımın 1/3'lük bölümünü başka bir kaba alın.
- Bir pişirme kabına 2-3 parmak su koyup üzerine bir kaseyi oturun. Kasenin dibinin suya değmemesine dikkat edin.
- Kasenin içine 160 gram bitter çikolata koyun ve karıştırarak eritin.
- Eriyen çikolatayı biraz ılınmaya bırakın.
- 1/3 oranındaki karışımın konduğu kaba, 1 yemek kaşığı (10 gram ) kakao eleyin ve erimiş çikolatayı ekleyip bir spatula ile iyice karıştırın.
- Dikdörtgen şekinde bir kek kalıbının (ya da borcam'ın) içini katı yağ ile yağlayın ve bir pişirme kağıdı yerleştirin.
- Kek karışımının beyaz olan bölümünün "yarısını" kalıbın dibine dökün ve yayın.
- Üzerine kakaolu karışımın tamamını döküp yayın.
- Son olarak , kalıbın en üstüne, kalan beyaz karışımı yayın ve önceden 180 °C ısıtılan fırında 50-55 dakika pişirin. İçinin pişip pişmediğini bir kürdan batırarak test edin (kürdan temiz çıkarsa pişmiştir).
- Fırından çıkan keki soğumaya bırakın.
- Kek kalıbının üzerine, servis yapacağınız tabağı ters olarak kapatın ve başaşağı çevirip keki servis tabağına aktarın. Üzerindeki pişirme kağıdını yavaşça sıyırıp çıkarın.
- 80 gram sütlü çikolatayı bir kaseye koyun ve 2-3 parmak su konulan bir pişirme kabının üzerine oturtup orta ateşte eritin.
- Eriyen çikolatanın içine 40 mililitre kreme ekleyip iyice karıştırın ve soğumaya bırakın.
- Hazırladığınız karışımı kekin üzerine yayıp antep fıstığı ve kiraz şekerlemesi ile süsleyin.
Afiyet olsun.