Çikolatalı Vanilyalı Kek Tarifi


 Video Tarif


MALZEMELER


  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı (180 gr) toz şeker
  • 1 paket (5 gr) vanilya
  • 1 tutam tuz
  • 1/2  paket (5 gr) kabartma tozu
  • 170 gr eritilmiş tereyağ
  • 1 tam 2/3  su bardağı (195 gr) un
  • 160 gram bitter çikolata
  • 1 yemek kaşığı (10 gram ) elenmiş kakao

        ÜSTÜ İÇİN :
  • 80 gram sütlü çikolata
  • 40 mililitre krema

 YAPILIŞI


     
     
  • Karıştırma kabında, 5 yumurta ve  1 su bardağı (180 gr) toz şekeri mikserle çırpın.
  • 1 paket (5 gr) vanilya, 1 tutam tuz, 1/2  paket (5 gr) kabartma tozu  ve 170 gr eritilmiş tereyağı sırasıyla ekleyip çırpma işlemine devam edin.
  • Karışımın içine 1 tam 2/3  su bardağı (195 gr) unu eleyin ve tamamen özdeşleşene kadar mikserin en düşük devri ile çırpmaya devam edin.
  • Karışımın 1/3'lük bölümünü başka bir kaba alın.
  • Bir pişirme kabına 2-3 parmak su koyup üzerine bir kaseyi oturun. Kasenin dibinin suya değmemesine dikkat edin.
  • Kasenin içine 160 gram bitter çikolata koyun ve karıştırarak eritin.
  • Eriyen çikolatayı biraz ılınmaya bırakın.
  • 1/3 oranındaki karışımın konduğu kaba, 1 yemek kaşığı (10 gram ) kakao eleyin ve erimiş çikolatayı ekleyip bir spatula ile iyice karıştırın.
  • Dikdörtgen şekinde bir kek kalıbının  (ya da borcam'ın) içini katı yağ ile yağlayın ve bir pişirme kağıdı yerleştirin.
  • Kek karışımının beyaz olan bölümünün "yarısını" kalıbın dibine dökün ve yayın.
  • Üzerine kakaolu karışımın tamamını döküp yayın.
  • Son olarak , kalıbın en üstüne, kalan beyaz karışımı yayın ve önceden 180 °C ısıtılan fırında 50-55 dakika pişirin. İçinin pişip pişmediğini bir kürdan batırarak test edin (kürdan temiz çıkarsa pişmiştir).
  • Fırından çıkan keki soğumaya bırakın.
  • Kek kalıbının üzerine, servis yapacağınız tabağı ters olarak kapatın ve başaşağı çevirip keki servis tabağına aktarın. Üzerindeki pişirme kağıdını yavaşça sıyırıp çıkarın.
  • 80 gram sütlü çikolatayı bir kaseye koyun ve 2-3 parmak su konulan bir pişirme kabının üzerine oturtup orta ateşte eritin.
  • Eriyen çikolatanın içine 40 mililitre kreme ekleyip iyice karıştırın ve soğumaya bırakın.
  • Hazırladığınız karışımı kekin üzerine yayıp antep fıstığı ve kiraz şekerlemesi ile süsleyin.

      Afiyet olsun.