Böğürtlenli Yaş Pasta Tarifi


Video tarif için tıklayınız

MALZEMELER 

  
Büyük bir Borcam (ya da fırın tepsisi kullanılabilir)


BEYAZ PANDİSPANYA HAMURU MALZEMELERİ

  • 6 adet yumurtanın sadece akı
  • 5 yemek kaşığı (50 ml) sıcak su
  • 1 su bardağı (190 gr) toz şeker
  • 1,5 su bardağı (170 gr) un
  • 1 paket (10 gr) kabartma tozu


PASTA KREMASI  VE DOLGU MALZEMELERİ

  • 2 adet yumurta
  • 3/4 su bardağı (120 gr) toz şeker
  • 1/2 su bardağı (50 gr) un
  • 1 tatlı kaşığı (4 gr) mısır nişastası
  • 1 paket (5 gr) toz vanilya
  • 2,5 su bardağı (500 ml) süt
  • 1 tatlı kaşığı (10 gr) tereyağ
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1/2 kutu (100 gr) labne peyniri
  • Pastanın arasına döşemek için 1,5 su bardağı (200 gr) böğürtlen


BÖĞÜRTLEN SOSU MALZEMELERİ
  • 1 su bardağı (150 gr) böğürtlen
  • 2 yemek kaşığı (25 gr) pudra şekeri


ÜSTÜ İÇİN MALZEMELER

  • 2 su bardağı (300 gr) böğürtlen
  • 80 gr kavrulmuş fındık kırığı


YAPILIŞI 



BEYAZ PANDİSPANYA HAMURUNUN HAZIRLANMASI:

  • Mikser ile, 6 adet yumurtanın sadece akını,  5 yemek kaşığı (50 ml) sıcak su ile yüksek devirde iyice çırpın.
  • 1 su bardağı (190 gr) toz şekeri azar azar ekleyerek çırpmaya devam edin.
  • 1,5 su bardağı (170 gr) un ve 1 paket (10 gr) kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin. Mikserin hızını en düşük devire getirip malzemeler iyice karışana kadar çırpın.
  • Büyük bir Borcam (ya da fırın tepsisi)  içine pişirme kağıdı döşeyin.
  • Hazırlanan karışımı borcam'a boşaltıp, bir kaşık ile her tarafa eşit olarak yayın. Kalıbı birkaç kez hafifçe tezgaha vurarak ve sallayarak içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
  • Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında 15 dakika (üzeri hafif pembeleşene kadar) pişirin. Fırından çıkarıp, üzerine bir bez örtün ve soğumaya bırakın.


PASTA KREMASININ  HAZIRLANMASI:

  • Bir karıştırma kabına  2 adet yumurta  ve 3/4 su bardağı (120 gr) toz şeker koyup mikser ile iyice çırpın.
  • 1/2 su bardağı (50 gr) un, 1 tatlı kaşığı (4 gr) mısır nişastası, 1 paket (5 gr) toz vanilyayı tel süzgeçten eleyerek karışıma ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  • 2,5 su bardağı (500 ml) sütü karışıma ekleyin ve karıştırıp bir pişirme kabına boşaltın.
  • Orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.
  • Ateşten alıp 1 tatlı kaşığı (10 gr) tereyağ ekleyin ve mikserle çırparak soğumasını sağlayın. 1 adet limon kabuğu rendesi ve 1/2 kutu (100 gr) labne peyniri ekleyip karıştırın.
  • Hazırlanan kremayı buzdolabında 15 dakika bekletin.


BÖĞÜRTLEN SOSUNUN HAZIRLANMASI:

  • 1 su bardağı (150 gr) böğürtlen ile 2 yemek kaşığı (25 gr) pudra şekerini rondo'da püre haline getirin ve bir kaseye boşaltın.


PASTANIN  HAZIRLANMASI:

  • Soğuyan pandispanyayı ortadan iki eşit parça halinde kesin ve üzerine bir pişirme kağıdı serip ters çevirin. Üstte kalan pişirme kağıdını yavaşça sıyırıp çıkarın.
  • Pandispanyanın bir parçasının üzerine böğürtlen sosunun yarısını dökün ve düzgünce yayın.
  • Üzerine pasta kremasının 2/3'ünü döküp bir kaşık veya spatula ile her tarafa eşit biçimde yayın ve üzerine 1,5 su bardağı (200 gr) böğürtleni dizin.
  • İkinci parça pandispanyayı üzerine koyup hafifçe bastırın.
  • Kalan böğürtlen sosu ve kremayı, aynı şekilde yayın ve 6 saat buzdolabında bekletin.
  • Dolaptan alınan pastanın kenarlarını ve üzerini, bir bıçak ya da spatula ile düzgün hale getirin .
  • 80 gr kavrulmuş fındık kırığını, pastanın üzerinde bir çerçeve oluşturacak şekilde kenarlara serpin ve çerçevenin içine yaklaşık 2 su bardağı (300 gr) böğürtleni aralıksız olarak döşeyip servis yapın.

Afiyet olsun.