PİZZA TARİFİ


MALZEMELER 


(30 - 32 cm çapında bir pizza için)

HAMURU İÇİN

  • 2 yemek kaşığı (26 gr) toz şeker
  • 1 su bardağı (180 ml) ılık su  (38 - 40 ° C )
  • 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı (8 gr) tuz
  • 2 yemek kaşığı (20 ml) zeytinyağı
  • 2,5  su bardağı (290 gr) un
  • Biraz mısır unu (tepsiye serpmek için)

SOSU İÇİN

  • 1/2 su bardağı (100 gr) domates püresi
  • 3 domates rendesi (500 gr) - tel süzgeçten geçirilmiş
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Baharat (Tercihe bağlı miktarlarda): karabiber, kırmızı pul biber, kişniş
  • 1 yemek kaşığı kıyılmış maydonoz
  • 1 yemek kaşığı kıyılmış taze kekik
  • 1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze reyhan
  • 1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen
  • 1 iri diş sarımsak rendesi
  • 1 tutam tuz (tercihe bağlı)

ÜSTÜ İÇİN

(Kullanılacak malzemeler tercihe bağlı olup, benim kullandıklarım aşağıdadır)
  • 250 gr taze kaşar peyniri rendesi
  • 100 gr ince dilimlenmiş sucuk
  •  60 gr macar salamı
  • 130 gr  peynir topları (mozerella peyniri)
  • Bir tutam kırmızı pul biber

YAPILIŞI 



  • Karıştırma kabında, 2 yemek kaşığı toz  şekeri, 180 ml ılık suda (40 - 45 derece) eritin.
  • 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru mayayı üzerine serpin ve 15 dakika bekletin.
  • 1 tatlı kaşığı (8 gr) tuz ve 2 yemek kaşığı (20 ml) zeytinyağı ekleyin.
  • 2,5 su bardağı (290 gr) elenmiş unu karışıma ekleyip, mikserin hamur ucu ile iyice karıştırın (el ile de yoğurabilirsiniz).
  • Hamur, karıştırma kabının kenarlarına yapışmayan, elastiki bir form aldığında, tezgaha biraz un serpip düzgün bir top haline gelinceye kadar yoğurun.
  • Karıştırma kabını zeytinyağı ile yağlayın ve hamuru içine koyun.
  • Hamurun üzerine de biraz zeytinyağı sürüp, kabın üzerini streç filimle sıkıca kapatın. Üzerine ayrıca bir havlu ya da bez örtün ve  1,5  saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.
  • 1/2 su bardağı (100 gr) domates püresini pişirme kabına koyun.
  • 3 adet (500 gr) taze domatesi rendeleyip süzgeçten geçirin ve püreye ekleyin.
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, karabiber, kırmızı pul biber, kişniş, tercihe bağlı olarak tuz , maydonoz, taze kekik, taze reyhan, taze fesleğen ve 1 iri diş sarımsak rendesi ekleyin.
  • Orta ateşte, kaynayana kadar karıştırarak pişirin ve soğumaya bırakın.
  • Tezgaha un serpin ve mayalanmış olan hamuru, bir merdane ile  daire şeklinde açın.
  • 30 cm çapında,  yuvarlak kesilen bir yağlı pişirme kağıdının üzerine biraz mısır unu serpin. (Pizza tepsiniz yoksa, normal fırın tepsisi de kullanabilirsiniz)
  • Hamuru, merkezinden kağıdın kenarlarına doğru, parmaklarınızla esneterek açın ve kağıdın çapına uygun yuvarlak bir hamur oluşturun.
  • Hazırladığınız sosu, bir kaşık yardımı ile hamurun üzerine yayın (kenarlardan 2 cm kadar boşluk bırakarak).
  • Önce kaşar peynir olmak üzere, sucuk, salam gibi üst malzemelerini sosun üstüne düzgünce yerleştirin.
  • Önceden 250 derece C'ye ısıtılan fırında (alt+üst rezistans konumunda) 10-15 dakika pişirin (kenarlar açık kahve renge dönene ve altı pişene kadar).
  • Servis yapın

Afiyet olsun.