Profiterol Tarifi




Malzemeler


Hamuru için:

  •       120 ml su
  •         60 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
  •           1 tatlı kaşığı (5gr) toz şeker
  •           1 tutam tuz
  •        75 gr un
  •          2 yumurta

Dolgu Kreması için:

  •        300 ml (1,5 su bardağı) Süt
  •           30 gr (2,5 yemek kaşığı) Un
  •           25 gr Tereyağ
  •             1 adet Vanilya aroması (ya da 1 pkt toz vanilya)
  •          90 gr ( 1 çay bardağı Toz Şeker

Çikolata Sosu için:

  •           80 gr Bitter Çikolata (%70 kakao)
  •        200 ml Krema
  •           40 gr Tereyağ
  •           20 gr Şeker (2 yemek kaşığı)
  •         Üzerini süslemek için iç Antep/Siirt Fıstık

YAPILIŞI 





  •         Pişirme kabına 120 ml su, 60 gr tereyağ, 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker ve 1 tutam tuz koyup karıştırın. Ocağa koyun ve kaynayınca 75 gr unu bir seferde ekleyin ve tahta bir kaşıkla kısık ateşte sürekli karıştırın.
  •        Pişen hamuru karıştırma kabına alın ve mikserin hamur karıştırma ucu ile ve düşük devirde karıştırarak soğutun.
  •         2 yumurtayı teker teker ekleyerek karıştırmaya devam edin. Bir yumurta hamura tamamen karışmadan diğer yumurtayı eklemeyin.
  •         Fırın tepsisine yağlı pişirme kağıdı serin.
  •         Hazırlanan yumuşak hamuru, krema sıkma torbası/aparatı ile 3-4 cm lik toplar şeklinde kağıdın üzerine aralıklarla sıkın. Krema sıkma aparatı yoksa, dondurma kaşığı ya da bir tatlı kaşığı  ile topları yapabilirsiniz.
  •         Parmağınızı suya batırıp, toplara şekil verebilirsiniz.
  •         Topların nemli kalması için üstlerine hafifçe su püskürtün.
  •         Önceden 200 derece C 'ye ısıtılan fırında 20 - 25 dakika pişirin ve kabarmalarını izleyin. Hamurlar iyice kabarıp üstleri hafif kahve rengine dönmeye başlayınca, ısıyı kapatın ve 10-15 dakika daha kapalı fırında bekletin.
  •         Fırından alınan topları, oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Toplardan birini ortasından bölün: ortasının boş ve içinin kuru olduğunu kontrol edin.
  •         Pişirme kabına, 300 ml (1,5 su bardağı) Süt, 30 gr (2,5 yemek kaşığı) Un, 90 gr (1 çay bardağı) şeker koyun ve ocakta karıştırarak pişirin. Koyulaşınca içine 25 gr tereyağ, 1 vanilya aroması (ya da tozu) ekleyin ve ocaktan alın. Tamamen karışıncaya kadar mikser ile çırpın ve soğumaya bırakın.
  •         Hazırlanan kremayı, kreme sıkma aparatı / torbası ile, topların altında açılacak küçük bir delikten, içi dolana kadar sıkın. Aparatınız yoksa : Topları, bir bıçak ile ortalarından yatay olarak ikiye kesin ve bir çay kaşığı ile içlerine krema doldurun. Sonra üst kapakları kapatın.
  •         İçi yarıya kadar su dolu bir pişirme kabının üzerine, parçalara bölünerek başka bir kaba konulan, 80 gr bitter çikolata (%70 kakaolu) kabını oturtun ve düşük ateşte çikolataların eriyip sıvılaşmasını sağlayın.
  •         Başka bir pişirme kabına, 200 ml (1 su bardağı) krema, 20 gr (2 yemek kaşığı) toz şeker koyun ve karıştırın. 40 gr tereyağ ekleyin ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Pişince bu karışıma eritilmiş çikolatayı katın ve mikserle çırpın (üzerinin kabuk tutmamasına dikkat edin).
  •         Bu sosu, profiterol toplarının üstüne dökün ve servis yapın.
Afiyet olsun.