Elmalı ve Cevizli Pay (Apple Pie)




Malzemeler



Hamur için:

  •             2 su bardağı un
  •       100 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
  •           1 tutam tuz
  •              7 yemek kaşığı buzlu su
Dolgu için:

  •              6 adet yeşil elma
  •          1/2 su bardağı toz şeker
  •          1 tatlı kaşığı dolusu tarçın
  •          3 yemek kaşığı yaban mersini
  •          3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
  •         1/2 limon kabuğu rendesi
Üstü için:

  •         2 yemek kaşığı süt
  •         1 tatlı kaşığı dolusu toz şeker

YAPILIŞI 




  •         Karıştırma kabına 2 su bardağı unu ve 1 tutam tuzu eleyerek koyun.
  •        Oda sıcaklığındaki 100 gram tereyağ ekleyip, mikserin düşük ayarında (hamur karıştırma ucu ile) karıştırın.
  •         7 yemek kaşığı buzlu suyu, azar azar ekleyip karıştırmaya devam edin.
  •         Kıvam almaya başlayan hamuru, kaptan alıp, elinizle iyice yoğurun.
  •         Hamuru buz dolabında 30 dk. dinlendirin.
  •         Bu arada dolgu malzemesini hazırlamaya başlayın:
  •         6 elmayı soyup, çekirdeklerini çıkarın.
  •         4 adedini küçük küpler halinde doğrayın; 2 adedini ise rendeleyip derin bir kaba koyun.
  •         1/2 su bardağı toz şekeri, 1 tatlı kaşığı tarçını, 3 yemek kaşığı dövülmüş cevizi, 3 yemek kaşığı yaban mersinini ve 1/2 limon kabuğu rendesini ekleyin. Bir kaşık yardımıyla, malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.
  •         24 cm çapında bir fırın kabını yağlayın.
  •        Hamuru buzdolabından çıkarıp 2 parçaya bölün (biri diğerinden daha büyük olmalı). Büyük kesilen taban hamurunu bir merdane ile açarak inceltin. Bu parça, kalıbın çapından 3-4 cm daha büyük olacak şekilde açılmalıdır.
  •         İncelen taban hamurunu fırın kabının tabanına yerleştirip buz dolabına koyun.
  •         Diğer hamuru da, üst kapak olmak üzere merdane ile inceltin.
  •         Buzdolabından çıkan taban hamurunun içine dolgu malzemelerini yayıp, bir kaşık ile üzerini düzleyin.
  •        Kapak hamurunu malzemelerin üzerine kapatın ve kenarlarını, taban hamuru ile birleşmesi için, parmağımızla pili şeklinde yapıştırın. Kenarlarda açıklık kalmamasına dikkat edin.
  •         Üstüne 2 yemek kaşığı süt sürün ve 1 tatlı kaşığı toz şeker serpin.
  •         Üst hamuru keskin bir bıçakla artı işareti şeklinde kesin ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 45-50 dakika pişirin.
  •         Üstü altın sarısı rengine dönüşünce fırından çıkarıp, 2 saat oda sıcaklığında bekletin.
  •         Üzerine pudra şekeri ve ceviz serpin.
  •         İstenirse yanında dondurma ile de servis edilebilir.
       Afiyet Olsun.