Malzemeler
Hamur için:
- 2 su bardağı un
- 100 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
- 1 tutam tuz
- 7 yemek kaşığı buzlu su
Dolgu için:
- 6 adet yeşil elma
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı dolusu tarçın
- 3 yemek kaşığı yaban mersini
- 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
- 1/2 limon kabuğu rendesi
Üstü için:
- 2 yemek kaşığı süt
- 1 tatlı kaşığı dolusu toz şeker
YAPILIŞI
- Karıştırma kabına 2 su bardağı unu ve 1 tutam tuzu eleyerek koyun.
- Oda sıcaklığındaki 100 gram tereyağ ekleyip, mikserin düşük ayarında (hamur karıştırma ucu ile) karıştırın.
- 7 yemek kaşığı buzlu suyu, azar azar ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Kıvam almaya başlayan hamuru, kaptan alıp, elinizle iyice yoğurun.
- Hamuru buz dolabında 30 dk. dinlendirin.
- Bu arada dolgu malzemesini hazırlamaya başlayın:
- 6 elmayı soyup, çekirdeklerini çıkarın.
- 4 adedini küçük küpler halinde doğrayın; 2 adedini ise rendeleyip derin bir kaba koyun.
- 1/2 su bardağı toz şekeri, 1 tatlı kaşığı tarçını, 3 yemek kaşığı dövülmüş cevizi, 3 yemek kaşığı yaban mersinini ve 1/2 limon kabuğu rendesini ekleyin. Bir kaşık yardımıyla, malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.
- 24 cm çapında bir fırın kabını yağlayın.
- Hamuru buzdolabından çıkarıp 2 parçaya bölün (biri diğerinden daha büyük olmalı). Büyük kesilen taban hamurunu bir merdane ile açarak inceltin. Bu parça, kalıbın çapından 3-4 cm daha büyük olacak şekilde açılmalıdır.
- İncelen taban hamurunu fırın kabının tabanına yerleştirip buz dolabına koyun.
- Diğer hamuru da, üst kapak olmak üzere merdane ile inceltin.
- Buzdolabından çıkan taban hamurunun içine dolgu malzemelerini yayıp, bir kaşık ile üzerini düzleyin.
- Kapak hamurunu malzemelerin üzerine kapatın ve kenarlarını, taban hamuru ile birleşmesi için, parmağımızla pili şeklinde yapıştırın. Kenarlarda açıklık kalmamasına dikkat edin.
- Üstüne 2 yemek kaşığı süt sürün ve 1 tatlı kaşığı toz şeker serpin.
- Üst hamuru keskin bir bıçakla artı işareti şeklinde kesin ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 45-50 dakika pişirin.
- Üstü altın sarısı rengine dönüşünce fırından çıkarıp, 2 saat oda sıcaklığında bekletin.
- Üzerine pudra şekeri ve ceviz serpin.
- İstenirse yanında dondurma ile de servis edilebilir.