MALZEMELER:
Dolgu
malzemeleri:
·
1 adet büyük boy soğan (küpler halinde
doğranmış)
·
300 gr orta yağlı dana kıyma
·
3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı
·
Haşlanmış 2 adet orta boy patates
·
Tuz ve karabiber
Hamur
malzemeleri:
·
1 çay bardağı (100 ml) ılık süt
·
Yarım çay bardağı (50 ml) ılık su
·
1 tatlı kaşığı (7 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (6 gr) instant kuru maya
·
1 adet yumurta
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
1 yemek kaşığı (35 gr) yoğurt
·
3 su bardağı (345 gr) un
Üstü için:
·
1 yemek kaşığı (15 ml) zeytinyağı
·
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (tatlı)
·
1 su bardağı (100 gr) rendelenmiş kaşar peyniri
YAPILIŞI:
·
Böreğinizin iç malzemelerini hazırlamak için,
ısıtılan tavaya 3 yemek kaşığı (45 ml) kadar zeytinyağı ve minik küpler halinde
doğranmış 1 adet büyük boy soğan koyup, soğanlar yumuşayıp sararıncaya kadar
orta ateşte kavurun.
·
300 gr orta yağlı dana kıymayı, soğanlara ilave
edin ve kıyma suyunu çekinceye kadar kavurma işlemini sürdürün. Ocaktan almadan
önce tuz ve karabiber ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Bir kaba aktarıp
soğumaya bırakın.
·
2 adet orta boy patatesi haşlayıp rendeleyin ve
kavurduğunuz kıymaya ilave edip karıştırın. Soğumaya bırakın.
·
Bir kaseye 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt,
yarım çay bardağı (50 ml) ılık su, 1 tatlı kaşığı (7 gr) toz şeker ve 1 tatlı
kaşığı (6 gr) instant kuru maya koyup karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi
için 15 dakika bekletin.
·
Bir karıştırma kabına 3 su bardağı (345 gr) unu
ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Bir kaşıkla unun orta kısmını
havuz şeklinde açın ve hazırladığınız mayalı karışımı, 1 adet yumurtayı ve 1 yemek kaşığı (35 gr)
yoğurdu havuza aktarıp, tahta bir kaşıkla karıştırın.
·
Hamuru
kabın içinde bir süre elinizle yoğurup, un serpilen tezgahın üzerine aktarın ve
pürüzsüz bir hamur oluşana kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru tekrar kaba
aktarın ve üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp
hacim kazanan hamuru toparlayıp 6 eşit parçaya bölün ve parçaları avucunuzda
yuvarlayıp beze haline getirin. Bezelerin üstlerini örtüp 15 dakika daha
bekletin.
·
Bezelerin
üzerine parmaklarınızla bastırıp esneterek yaklaşık 15 cm çapında yuvarlak diskler
haline getirin.
·
Hazırladığınız
kıyma/patates karışımından parçalar alıp avucunuzda yuvarlayarak top haline
getirin (6 top iç malzemesi gerekecektir). Kıymalı topları hamurların
ortalarına yerleştirin. Hamurları kenarlardan üste doğru torba şeklinde kapatıp,
birleşme kısımlarını parmağınızla bastırıp yapıştırın. Birleşme kısımları alta
gelecek şekilde, pişirme kağıdı koyduğunuz fırın tepsisine yerleştirin.
·
Bir
kaseye 1 yemek kaşığı (15 ml) zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
(tatlı) koyup karıştırın.
·
Hazırladığınız
hamurların orta kısımlarına parmaklarınızla hafifçe bastırıp çukurlaştırın.
·
Üstlerine
zeytinyağı/kırmızıbiber karışımından sürün ve çukurlarına rendelenmiş kaşar
peyniri yerleştirin.
·
Önceden
180 dereceye ısıtılan fırında 30 dakika kadar pişirip servis yapın.
Afiyet olsun.