Kıymalı Patatesli Ekmek Tarifi

 

MALZEMELER:

Dolgu malzemeleri:

·        1 adet büyük boy soğan (küpler halinde doğranmış)

·        300 gr orta yağlı dana kıyma

·        3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı

·        Haşlanmış 2 adet orta boy patates

·        Tuz ve karabiber

Hamur malzemeleri:

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt

·        Yarım çay bardağı (50 ml) ılık su

·        1 tatlı kaşığı (7 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (6 gr) instant kuru maya

·        1 adet yumurta

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        1 yemek kaşığı (35 gr) yoğurt

·        3 su bardağı (345 gr) un

     Üstü için:

·        1 yemek kaşığı (15 ml) zeytinyağı 

·        1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (tatlı)

·        1 su bardağı (100 gr) rendelenmiş kaşar peyniri

     YAPILIŞI

·        Böreğinizin iç malzemelerini hazırlamak için, ısıtılan tavaya 3 yemek kaşığı (45 ml) kadar zeytinyağı ve minik küpler halinde doğranmış 1 adet büyük boy soğan koyup, soğanlar yumuşayıp sararıncaya kadar orta ateşte kavurun.

·        300 gr orta yağlı dana kıymayı, soğanlara ilave edin ve kıyma suyunu çekinceye kadar kavurma işlemini sürdürün. Ocaktan almadan önce tuz ve karabiber ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.

·        2 adet orta boy patatesi haşlayıp rendeleyin ve kavurduğunuz kıymaya ilave edip karıştırın. Soğumaya bırakın.

·        Bir kaseye 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt, yarım çay bardağı (50 ml) ılık su, 1 tatlı kaşığı (7 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (6 gr) instant kuru maya koyup karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için 15 dakika bekletin.

·        Bir karıştırma kabına 3 su bardağı (345 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Bir kaşıkla unun orta kısmını havuz şeklinde açın ve hazırladığınız mayalı karışımı,  1 adet yumurtayı ve 1 yemek kaşığı (35 gr) yoğurdu havuza aktarıp, tahta bir kaşıkla karıştırın.

·        Hamuru kabın içinde bir süre elinizle yoğurup, un serpilen tezgahın üzerine aktarın ve pürüzsüz bir hamur oluşana kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru tekrar kaba aktarın ve üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru toparlayıp 6 eşit parçaya bölün ve parçaları avucunuzda yuvarlayıp beze haline getirin. Bezelerin üstlerini örtüp 15 dakika daha bekletin.

·        Bezelerin üzerine parmaklarınızla bastırıp esneterek yaklaşık 15 cm çapında yuvarlak diskler haline getirin.

·        Hazırladığınız kıyma/patates karışımından parçalar alıp avucunuzda yuvarlayarak top haline getirin (6 top iç malzemesi gerekecektir). Kıymalı topları hamurların ortalarına yerleştirin. Hamurları kenarlardan üste doğru torba şeklinde kapatıp, birleşme kısımlarını parmağınızla bastırıp yapıştırın. Birleşme kısımları alta gelecek şekilde, pişirme kağıdı koyduğunuz fırın tepsisine yerleştirin.

·        Bir kaseye 1 yemek kaşığı (15 ml) zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (tatlı) koyup karıştırın.

·        Hazırladığınız hamurların orta kısımlarına parmaklarınızla hafifçe bastırıp çukurlaştırın.

·        Üstlerine zeytinyağı/kırmızıbiber karışımından sürün ve çukurlarına rendelenmiş kaşar peyniri yerleştirin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30 dakika kadar pişirip servis yapın.

 

                Afiyet olsun.