HİRA TATLISI TARİFİ

 

MALZEMELER

Hamuru için:

·        1 adet yumurta

·        1,5 çay bardağı (150 gr) eritilmiş tereyağı

·        1,5 çay bardağı (150 gr) yoğurt

·        1,5 su bardağı (225 gr) irmik

·        1,5 su bardağı (180 gr) un

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kabartma tozu

·        1 limon kabuğu rendesi

·        Bulamak için: 3-4 yemek kaşığı irmik

Şerbeti için:

·        2 su bardağı (360 gr) toz şeker

·        2 su bardağı (400 ml) sıcak su

·        1 adet limonun suyu

Üstü için: Fındık / Hindistan cevizi 


YAPILIŞI

Şerbetin hazırlanması:

·        2 su bardağı (360 gr) toz şekeri tencereye koyun. Üzerine 2 su bardağı (400 ml) sıcak su ve taze sıkılmış/süzülmüş 1 adet limonun suyunu ilave edip karıştırın.

Hamurun hazırlanması:

·        Karıştırma kabına 1 adet yumurta, 1,5 çay bardağı (150 gr) eritilmiş tereyağı, 1,5 çay bardağı (150 gr) yoğurt, 1,5 su bardağı (225 gr) irmik, 1,5 su bardağı (180 gr) un, 1 paket (5 gr) toz vanilya, 1 tatlı kaşığı (5 gr) kabartma tozu ve 1 limon kabuğu rendesi koyup spatula ile karıştırın. Malzemeler bütünleşip düzgün bir hamur oluşuncaya kadar elinizle yoğurun.

·        1 kaba 3-4 yemek kaşığı irmik koyun.

·        Fırın tepsisini tereyağı ya da margarin ile yağlayın.

·        Hazırladığınız hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın.

·        Hamur toplarını irmiğe bulayıp tepsiye dizin. Üstlerine hafifçe bastırıp biraz yayvan hale gelmesini sağlayın.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üstleri kızarıncaya kadar 45-50 dakika pişirin.

Tatlının tamamlanması:

·        Fırından çıkarılan hamurların ilk sıcaklığının geçmesi için 3-5 dakika bekleyin ve hazırladığınız şerbeti üstlerine gezdirerek dökün. Her bir tatlının şerbetle yeterince ıslanmış olmasına dikkat edin.

·        Şerbetini çekmesi için birkaç saat bekleyin. Tercihinize bağlı olarak üstlerini Hindistan cevizi /fındık ile süsleyebilirsiniz.

                Afiyet olsun.